Helyi hírek 2015. június 4. 12:30

Soha ne add fel, mindig keress egy közösséget magadnak

Képgaléria
Soha ne add fel, mindig keress egy közösséget magadnak
Televíziós korszakomban álmodni sem mertem, hogy egyszer könyvtárakban, könyveim okán találkozok emberekkel – kezdte mondandóját Endrei Judit egykori legendás televíziós bemondó a városi könyvtárban megtartott közönségtalálkozón. Azt is elárulta, hogy a sajtóhírek, miszerint visszatért a médiába, csak részben igazak. Ennek az alapja az, hogy műsort vállalt egy internetes rádióban, amelyben a női érdeklődést kiszolgáló, a mindennapjainkat érintő kérdésekről beszélgetnek, természetesen a hölgyek szemszögéből.

Soha nem úgy érkezem egy találkozóra, hogy én most nagyon okos leszek, és fontos gondolatokat adok át, amiből mindenki tanulni fog. Egyszerűen csak mesélek magamról, az életemről, hogy mi minden történt velem. Hiszek abban, hogy valakiben ezek elindítanak gondolatokat – mondta Endrei Judit az előadását követő interjúban.

- A találkozón azért kitűnt, hogy igenis szeretné egy kicsit irányítani a gondolatok elindulást. Mit tart ezek közül a legfontosabbnak?

- Azt, hogy soha ne add fel, mindig keress magadnak közösséget. Mindig keress új dolgokat. Szerintem csak így érdemes élni.

- Főleg idősebbek és középkorúak töltötték meg a termet, és az érződött, hogy önt szeretik és példaképnek tekintik.

- Ha az ember jár egy úton, és azt többé-kevésbé tisztességgel teszi, akkor tényleg lehet példa is. Álszerénység nélkül mondhatom, hogy az emberek szeme előtt zajlik az életem. Példát lehet abból venni, hogy az idő múlik, a kilók és a ráncok jönnek, már nem kapkodnak úgy értem. De ekkor megkeresem magamnak azt a tevékenységet, azt az utat, kört, ahol kivívom magamnak a tiszteletet, a megbecsülést, az odafigyelést.

- Ennek egyik módja volt, hogy könyveket írt akkor, amikor elvált a televíziótól.

- Azt nem törésként éltem meg, hogy el kellett válni a televíziótól, mert én döntöttem így. Nem volt örömteli. Sok sírással is járt mire ezt a döntést meghoztam. De úgy értékelem, hogy jól döntöttem.

- A fiatal sajtósok is sok mindent felhasználhatnának tapasztalataiból. Mi lenne ezek közül a legfontosabb?

- Nehéz lenne megmagyarázni, hogy mit jelent a szakma iránti alázat. De biztos vagyok benne, hogy ez jó tulajdonságom volt. Mindig komolyan vettem mindent, mindig felkészültem, jól akartam tenni a dolgom. Ma már nem annyira divat, pedig igenis követendő példa lehet az igényes beszéd a ma is a médiában. Én nagyon szeretem az anyanyelvemet, és nagyon szeretném, ha így lennének ezzel azok is, akik ott vannak a médiában. Megtanulható ez!

- Mennyire fogyasztható a mai média, vannak kedvenc műsorai?

- Nem szívesen emelnék ki semmit. Igyekszem keveset tévézni, már annak okán is, hogy nincs időm rá. Ha mégis, akkor kiválasztok egy jó filmet a bőséges kínálatból. Szeretem a történelmi filmeket.

Nem akarok igazságtalan lenni. Én nagyon szeretem ezt a műfajt, a televíziót. De az embereknek okosan válogatva, idejüket kímélve kellene használni ezt a műfajt. Akár okosodásról, tanulásról, vagy szórakozásról van szó. Kevesebbet kellene tévézni. Szánjunk több időt a gyerekekkel való időtöltésre, a közösségre, a könyvre.
 

H. S.


 

Kövessen minket a Facebookon is!