Kultúra 2013. december 17. 15:29

Látogatás a KOKI-ban

Képgaléria
Látogatás a KOKI-ban
A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében jártak a Mórás diákok. A látogatásról egy diák szemszögéből olvashatnak.

Idén november elején tartotta nyílt napját a Magyar Tudományos Akadémia agykutató részlege (KOKI), amelyre a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium csoportja meghívottként érkezett. Kocsis Géza tanár úr szervezésével a biológia iránt érdeklődők egy kis csoportja utazott Budapestre ebből az alkalomból.

A kedves fogadtatás után meghallgattunk az intézet szakembereitől négy előadást. A témák a lehető legaktuálisabbak és rendkívül izgalmasak voltak, rámutatva a tudományos élet fejlődésére és még feltáratlan kérdéseire. Szó esett a kóros agresszióról, epilepsziáról és gyógyítási lehetőségeiről, a központi idegrendszer károsodás utáni regenerációjáról, valamint a szaporodás agyi szabályozásáról.

Az előadók számunkra is érthetően, emberközeli példákkal, érdekes kísérletekkel színesítették prezentációikat, és rávilágítottak bizonyos tudományos teóriák hétköznapi vonatkozásaira. Ennek kapcsán szó esett a stroke-ról és kezeléséről, az őssejtek bevetéséről, a férfi és női agy különbözőségének neuro-biológiai alapjairól.

A délután második fele a laborok látogatásával telt, ahol az ott dolgozók segítettek megérteni a szerkezetek működését és azok gyakorlati hasznát. Mindenki számára felejthetetlen élmény volt Magyarország egyik legmodernebb tudományos intézetének eszközeit (legalább is egy részüket) megismerni. Elektronmikroszkóp, képalkotó berendezések, egy tonnás lebegő asztal, lézeres gépek, génpuska… Ez csak néhány példa volt, amelyek nélkül nem léteznének a XXI. századi kutatások.

A látogatás mindannyiunknak maradandó élményt nyújtott, ami a későbbiekben inspiráló hatással lehet továbbtanulásunkra. Számos külföldi vonatkozását megismertük az ott folyó munkának, ami külföldi ösztöndíjak, angol nyelvű értekezések lehetőségét is jelenti az odakerülő fiatalok számára.

 

Tarjányi Eszter

Móra Ferenc Gimnázium, 12/E

Kövessen minket a Facebookon is!