Sport 2015. június 4. 15:25

Megvédeni nehezebb

Megvédeni nehezebb
Minden idők egyik legerősebb bajnoksága végén léphetett fel ismét a női futsal NBI trónjára az Astra Kiskunfélegyházi Bulls, amely a bajnokság mellett a magyar kupában is címet védett. Az együttesnek zsinórban háromszor sikerült aranyérmet szereznie, amivel beírta magát a sportág történelmébe. Címet védeni mindig is nehezebb, ezt vallja Dombó János az együttes vezetőedzője, hiszen trónkövetelőkből egyik szezonban sincs hiány. A vezetőedző feladata sokrétű. A motiváció fenntartása mellett csapatot is épít. A hosszú távú sikerességhez fontos a fiatal játékosok beépítése, felfedezése.

Nehéz és sikeres évet zárt a csapat. Méltó befejezése volt a díjátadó az egész szezonnak.

Dombó János, vezetőedző:

Abszolút így van. Köszönjük szépen Kiskunfélegyháza önkormányzatának, alpolgármesterének, polgármesterének és a támogatóknak, hogy lehetővé tették azt, hogy ilyen impozáns környezetben vehessük át érmeinket, serlegeinket, kupáinkat.

 

Hogyan tekintesz vissza erre az évre?

Azt gondolom, hogy nagyon sikeres évet tudhatunk magunkénak, hiszen a női futsal NBI bajnokai lettünk ismét és a magyar kupát is sikeresen elhódítottuk, megtartottuk. Ha azt veszem figyelembe, hogy zsinórban harmadszor lettünk bajnokok és kupagyőztesek, akkor elmondhatom, hogy ennél nagyobb siker nem érhet bennünket, sőt remélem, hogy egyéni díjakat is nyerünk. A szezon gólkirálya Szabó Boglárka lett és hátra van még többek között az év játékosának, kapusának megválasztása is. Nehéz év volt, a valaha volt legnehezebb. Kiváló ellenfelekkel, szakmailag és anyagilag erősekkel küzdöttünk meg. Olyan csapatokat tudtunk megelőzni, akikkel szemben esélytelenebbnek számítottunk. Le a kalappal a lányok előtt, nagyszerű munkát végeztek.

 

Melyik címet volt nehezebb megvédeni?

Mind a kettőt. A magyar kupa speciális, egy mérkőzés dönt. A napi forma számít. Nehéz arra az egy mérkőzésre kihegyezni a lányokat. A bajnokikon az erőviszonyok hosszú távon megmutatkoznak, de számos olyan csapat van, akik a keresztbeverésekkel gondot tudnak okozni. Márciusig nagyon szoros volt a versengés, 2 pont volt csak az előnyünk és végig a nyakunkon lihegett a Hajdúböszörmény és az ETO. A végére már csak a Hajdúböszörmény maradt, de sikerült Böszörményben nyernünk; ott dőlt el végleg a bajnoki cím.

 

Egy edzőnek nehéz feladata van, ha címet kell védeni. Megvédeni sokkal nehezebb, mint megnyerni.

Ez abszolút így van. Az első évben is fantasztikus dolog volt, amikor az NBII-ben sikerült nyernünk. Amikor NBI-es bajnokok és kupagyőztesek lettünk, akkor azt hittük, hogy eljött a Kánaán és boldogabbak már nem lehetünk. Amikor megvédtük először a címeinket, akkor azt mondtam, hogy ez sokkal nehezebb volt. Idén pedig azt mondom, hogy nagy sóhajtással és megkönnyebbüléssel vettük tudomásul, hogy ennyire nehéz még sohasem volt, mint most. Sporttörténelmet is írtunk. Zsinórban háromszor az NBI-et és a kupát még nem nyerte meg senki ebbe a szakágban. Most már bármi történik, a lányok nagymamakorukban is elmondhatják magukról, hogy komoly fegyvertényt hajtottak végre. Letettek annyit az asztalra és beírták magukat a futsal történelemkönyvébe.

 

Edzői szempontból fontos a csapatépítés. Mindig próbálsz új fiatalokat beépíteni.

Az idei szezonban is így volt. Öt-hat 15-17 éves hölgyet sikerült pályára küldenünk, akik előtt szép jövő áll. A csapat magja minden évben egyben marad, de azért akadnak távozók, őket pótolnunk kell. Ez a szakvezetés dolga, amit igyekszünk megoldani a jövőben is.

 

 

G. Z.

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!