Helyi hírek 2015. június 5. 13:25

Megnyugtatóan rendeződött a Darvas ügye

Megnyugtatóan rendeződött a Darvas ügye
A következő tanévtől Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskolára módosul a Darvas József Általános Iskola neve.

Mint arról korábban beszámoltunk, a névváltozást egy évek óta életben lévő jogszabály miatt, a KLIK döntése alapján kell végrehajtani. Közintézmény nem viselheti ugyanis olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében, vagy fenntartásában részt vett.

Arról, hogy Darvas József nevére kiterjed ez a tilalom, a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján rendelkezett a KLIK. A névváltoztatási kötelezettségről néhány hete értesült az önkormányzat és a Kiskunfélegyházai Tankerület is.

Mint azt Csányi József polgármester elmondta: a Kiskunfélegyházai Tankerületnek soron kívül kellett eljárnia a névváltozás ügyében, az önkormányzatnak pedig kizárólag az új név véleményezésével kapcsolatban volt kompetenciája. A Klebelsberg Iskolafenntartó Központ Kiskunfélegyházai Tankerülete a véleményezési fórumokon meghallgatta a szülők, a diákönkormányzat, az intézményi tanács és a közalkalmazotti testület véleményét, és ezek a grémiumok egyértelműen a Darvas Általános Iskola nevet részesítették előnyben. Így javaslatként a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola nevet továbbította a tankerület.

A végső döntést az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozta meg, és Czunyiné dr. Bertalan Judit oktatásért felelős államtitkár értesítette a tankerületet, hogy az iskola szeptembertől a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola nevet viseli.



 

Kövessen minket a Facebookon is!