Helyi hírek 2015. június 7. 08:25 Forrás: MTI - ÁNTSZ

A szabadvízi fürdőhelyek zöme jó minősítésű

A szabadvízi fürdőhelyek zöme jó minősítésű
A magyarországi 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 pedig tűrhető minősítést kapott, mindössze 4 esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába – közölte honlapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Néhány esetben még nem történt meg a besorolás, azt később teszik közzé.

Bács-Kiskun megyében nincs kifogásolt fürdőhely. Az elmúlt négy évet felölelő rendszeres uniós minősítés elkészülte utáni eredmények szerint a balatoni strandok zöme továbbra is kiváló besorolású. A lista - mint minden évben - az Európai Unió értékelési rendszere szerint, négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján készül el.

A kockázatalapú statisztikai értékelése során nemcsak egy-egy minta megfelelőségét vizsgálják, hanem a vízminőség változásait és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabadvízi fürdőhely. Egy strandot általában egy szezon alatt négyszer vizsgálnak: nyitás előtt és a nyár folyamán, havonta egyszer.

A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen megnézik, hogy a víz felületén van-e darabos, illetve úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, amely a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken nem javasolt a fürdőzés, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés. Arra is figyelmeztetnek, hogy a természetes fürdőhelyeken, különösen a folyóvizeken a vízmélység hirtelen változása és a sodrás lehet veszélyes. Néhány strand esetében az elmúlt négy évről nem állt rendelkezésre elegendő számú, illetve megfelelő ütemezésben vett vízminta, így a szigorú szabályok miatt ezek uniós értékelése még nem történt meg. Ezért ha a most közzétett listában egy fürdőhely neve mellett a „besorolás alatt” megjelölés olvasható, akkor ez nem jelenti azt, hogy az adott strand vízminősége ne lenne megfelelő. A szezonban az Országos Közegészségügyi Központ ezeket a vizsgálati eredményeket is közzéteszi majd.
 

Kijelölt természetes fürdőhelyek vízminősége Bács-Kiskunban

Település   Fürdőhely   Besorolás
 

Baja Kamarás-Duna jó

Dunapataj Szelidi-tó jó

Kecskemét Záprotározó tó jó

Kiskunmajsa Tűzivíz tározó jó

Kunfehértó Kun-Fehér-tó kiváló

Soltvadkert Vadkerti-tó jó

Tiszakécske szabadstrand tűrhető 

 

Kövessen minket a Facebookon is!