Kultúra 2015. június 9. 14:20

Az Alföld grafikusára emlékeztek a könyvtárban

Képgaléria
Az Alföld grafikusára emlékeztek a könyvtárban
Bodor Miklós grafikusra, képzőművészre emlékeztek születésének 90., halálának 5. évfordulóján a városi könyvtárban. A képzőművész munkássága 1965-től 1969-ig kötődött Kiskunfélegyházához. Volt népművelési felügyelő a városházán, vezette a művelődési központot, képzőművészkört irányított, és Falu Tiborral közösen irodalmi kört alapított. Első önálló kiállítása is Félegyházán volt 1963-ban, a Kiskun Múzeumban.

Művészetéről így szólt a megemlékezésen Szabó Ildikó művésztanár: Úgy gondolom, ha Petőfi Félegyháza és az Alföld költője, akkor Bodor Miklós az Alföld grafikusa. Ő az, aki megfogalmazta vonalakban, amit Petőfi a költészetében. Olyan értékőrző, értékmentő ember, mint Kodály Zoltán és Bartók Béla volt. A tájat, a környezetet, amelyben apáink, nagyapáink éltek, az őshonos növényi kultúrát örökítette meg. Grafikái megőrzik azokat a relikviákat, ember alkotta szakrális alkotásokat – köztük az út menti kereszteket -, amelyek kifejezték az itt élő emberek hitét, ragaszkodását, törvényeit.

Művészete mellett, Bodor Miklós kulturális tevékenységét is nagyra értékelte Szabó Ildikó. A háború utáni művelődés egyik megteremtője volt Félegyházán. Falu Tiborral közösen irodalmi kört alapítottak. Meghatározója volt annak, hogy a városban egy ideig létezett a klasszikus népművelés. Beemelve és nem kirekesztve a történésekbe a munkásokat, a tanulásból kizárt embereket. Ő teremtette meg azt a hagyományt is, ami a mai napig létezik a Holló László Képzőművész Körben, hogy együtt tud alkotni a doktori címmel bíró festő vagy keramikus, az alkotókedvű takarítónővel – mondta el a művésztanár.

A megemlékezésen jelen volt Bodor Miklós özvegye Bodor Zsófia, akit nagy szeretettel fogadtak, és virágcsokorral köszöntöttek a művész félegyházi tisztelői.

Bodor Miklós életművét bemutató kiállítás augusztus 18-án nyílik a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

H. S.



 

Kövessen minket a Facebookon is!