Gazdaság 2015. június 11. 12:00 Forrás: MTI

Bővítheti magyar gyárát a Mercedes

Bővítheti magyar gyárát a Mercedes
A német Daimler AG a magyarországi tevékenységének bővítését mérlegeli, és erről megindultak a tárgyalások a magyar kormánnyal - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára az MTI-nek Stuttgartban.



Magyar Levente a Daimler AG beruházásokért felelős vezetőjével folytatott megbeszéléséről elmondta: a Kecskeméten Mercedes-gyárat üzemeltető társaság a kapacitásának bővítését és technológiájának fejlesztését is mérlegeli. A több fázisból álló beruházásról "komoly tárgyalások zajlanak" - mondta az államtitkár. Kiemelte, hogy a Daimler "rendkívül elégedett" a kecskeméti üzemmel, amely a stuttgarti központú globális óriáscég gyárainak hálózatában "kiemelkedően teljesít".

Arra a kérdésre, hogy valamennyi terv Kecskemétet érinti-e, azt mondta, hogy egyelőre nincs szó Kecskeméten kívüli konkrét helyszínről. A mérlegelt beruházás értékéről és a megteremthető új munkahelyek számáról az államtitkár azt mondta, hogy minderről még nincsenek pontos adatok. A projekt átfutási ideje egy-két év lehet - tette hozzá.

Magyar Levente Baden-Württemberg tartomány fővárosában egy befektetői fórumon is részt vett, amelyen Magyarországon tevékenykedő, további bővítést tervező, közepes méretű baden-württembergi cégek vezetőivel tárgyalt. Erről az MTI-nek elmondta: fontos, hogy a beruházók első kézből kapjanak tájékoztatást a magyarországi üzleti környezet alakulásáról, a támogatási lehetőségekről és a kormányzati döntések hátteréről, és várhatóan a bő tucatnyi vállalatvezetővel folytatott beszélgetés "is gyümölcsöző lesz".

Az államtitkár stuttgarti látogatása során tárgyalt Reinhold Gall tartományi belügyminiszterrel, akivel elsősorban az Európai Unióba irányuló migrációs hullám kezeléséről egyeztetett. Kiemelte, hogy Baden-Württemberg az egyik legvonzóbb német tartomány a gazdasági migránsok számára, azoknak "a magukat sok esetben menekültként feltüntető gazdasági migránsoknak" is, akik Magyarországon lépnek be az EU-ba. Ezért a migrációs nyomás enyhítését célzó valamennyi magyar lépés "közvetlenül kihat" arra, hogy miként alakul a helyzet Baden-Württembergben, így fontos, hogy meginduljon az egyeztetés a Magyarországon és Baden-Württembergben ugyan eltérő módon jelentkező, mégis "közös problémáról" - fejtette ki Magyar Levente.

Az államtitkár szerdán felavatta Magyarország újranyitott stuttgarti főkonzulátusát. Ezzel kapcsolatban az MTI-nek nyilatkozva rámutatott, hogy Baden-Württemberg és Magyarország kapcsolatának "nagyon mély és emberi gyökerei vannak", hiszen az 1700-as évek elején, a nagy sváb telepítések idején ebből a tartományból érkeztek a svábok Magyarországra, a második világháború után pedig ennek a "magyarrá vált népességnek" a jelentős részét visszatelepítették Németországba.

Baden-Württembergben így több tízezer német állampolgár él, akiknek "nagyon komoly érzelmi, családi, személyes kötődésük van Magyarországhoz". Baden-Württemberg emellett Magyarország egyik vezető gazdasági partnere Németországon belül, nagyjából 25 százalékos a részaránya a két ország közötti kereskedelmi forgalomban. Ráadásul Baden-Württemberg és Magyarország a lakosság nagyságát és a gazdaság méretét tekintve is nagyjából azonos súlyt képvisel, így "egyenrangú partnerek lehetünk" - emelte ki az államtitkár.

A kormány mindezen tényezők alapján döntött a 2005-ben felszámolt stuttgarti főkonzulátus újranyitása mellett - tette hozzá Magyar Levente, hangsúlyozva, hogy a kapcsolatrendszer továbbfejlesztéséhez "elengedhetetlen a diplomáciai jelenlét" a tartomány fővárosában.



 

Kövessen minket a Facebookon is!