Helyi hírek 2015. június 11. 22:27

A születésért fáradozók szülinapja

Képgaléria
A születésért fáradozók szülinapja
Boldog születésnapot a védőnőknek, akik a boldog születésnapokért fáradoznak nap mint nap. Ezzel a mondattal köszöntötte a Magyar Örökség-Díjas Védőnői szolgálat kiskunfélegyházi munkatársait Lezsák Sándor országgyűlési képviselő a szervezet megalakulásának 100. évfordulójára megrendezett városi ünnepségen, a városháza dísztermében június 11-én.

A magyarság csúcsteljesítményei közé tartozik a védőnői hálózat létrehozása, működtetése, amire méltán lehetünk büszkék. Én azok közé tartozom, akik nem fogadták el soha a szülőotthonok megszüntetésének tényét. A szülőotthon ugyanis nemcsak azt jelenti, hogy világra jön a baba, hanem azt, hogy ennek van előzménye és van következménye is. A szülőotthon nem kórházi körülmények közé való, a szülés, a születés nem betegség. Az életnek egy olyan csodálatos pillanata, amelyért védőnőink mindig, mindent megtesznek – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor.

Vásárhelyi Erzsébet megyei vezető védőnő a szolgálat megalakulásának körülményeiről és napjaink feladatairól is szólt. Elmondta: Kiskunfélegyházán dr. Holló Béla polgármesterségének ideje alatt 1922-ben, az amerikai Vöröskereszt által támogatva hozták létre az anya- és csecsemővédő egyesületet. Sok-sok változást, nehézséget megélve a szervezet a mai napig működik. Köszönhető ez annak, hogy ezt a feladatot a múltban és a jelenben is olyan elkötelezett emberek vállalták, akik nem a saját megélhetésük, karrierjük építésére, hanem a közös feladat megoldására koncentráltak.

Csányi József polgármester azzal a jó hírrel szolgált a védőnőknek, hogy az elmúlt időszakban két jótékonysági rendezvénynek (a januári önkormányzati bálnak, és a Rocktárban a napokban lezajlott, Lajos Zoltán szervezte retro diszkónak) köszönhetően 1 millió 800 ezer forintot tudtak felajánlani a városi kórháznak. Ebből több korszerű eszközt, köztük ultrahangos készülékeket vásárolnak, amelyek a nők és a gyermekek egészségét szolgálják majd.

Azt, hogy mennyire összetartó közösség a védőnőké, jól mutatta, hogy 100. születésnapjuk ünnepén gyermekeikkel közösen adtak műsort.

A megemlékezések és a műsor után emléklappal és virággal köszöntötték: Vásárhelyi Erzsébet, Figuráné Bussay Zsuzsanna, Tóth Mónika, dr. Szendreiné Lőrincz Angéla, Endre Csilla, Kis Andrea, Kósa Adrienn, László Kinga Márta, Mihály Imréné, Nagy Erika, Nagyné Erdélyi Sarolta, Surányiné Pap-Ferenc Izolda, Szolnoki Irén, Tarjányi Gabriella, Tarnóczki Sándorné, Tóthné Bajáki Rozália, Uljanics-Tóth Tímea, Radnóti Irén Rita, Vidács Tímea, Fekete Zsuzsanna, Huczka Anita, Váli Dóra, Szekeresné Szabó Mária, Túri Ildikó, Mikuláss Endre Dezsőné, Görögné Goór Emese, Ódor Eszter, Győri Lászlóné, Borisné Czmarkó Erzsébet, Fekete Lászlóné, Sánta Józsefné, Ónodi Istvánné, Lombos Józsefné, Patai Antalné, Dora Jánosné, Bácsi Istvánné, dr. Seres Mihályné és Kunné Gyöngyösi Matild védőnőket.

H. S.



 

Kövessen minket a Facebookon is!