Helyi hírek 2015. június 16. 16:00

70. születésnapjára készül Félegyháza legendás labdarúgója

Képgaléria
70. születésnapjára készül Félegyháza legendás labdarúgója
Június 21-én ünnepli 70. születésnapját Sahin Dezső, a félegyházi labdarúgás legendás egyénisége. Focistáink, a sport szerelmesei évtizedeken át rajongással vették körül. Nem véletlenül, hiszen valamennyi helyi csapatban meghatározó játékos volt, legendás gólokkal segítette csapata eredményességét. Aktív spotpályafutását követően pedig szinte minden serdülő, ifjúsági és felnőtt csapatban megbecsült edzőként tevékenykedett.

Amikor a születésnapi beszélgetésen fogadott, a múltat idéző fotók, az országos, megyei és helyi labdarúgó szövetségek elismerő oklevelei, plakettjei vették körül. Mindezek közül azt a fotót mutatta legbüszkébben, amelyik az 1964-ben az MTK-nak rúgott gólját örökítette meg. Csapata többek között ennek köszönhette, hogy egy első osztályú csapat ellenében is továbbjuthatott a bajnokságban. Teljesítményüket akkor 5000 néző kísérte figyelemmel, majd a mérkőzés végén a pályára berohanva ünnepelték a játékosokat.

De előkerült az a fotó is, amely a sport, a foci iránti elkötelezettségének alapjait magyarázza meg. A kép 1938-ban készült, a KTK akkori csapatában pedig családjából hárman, János, László és Jenő is játszottak. Az, hogy édesapja, bátyja és nagybátyja is a sportág kiválóságai voltak, őt is a legjobb teljesítményre sarkallta. Nem véletlenül írta róla a Félegyházi Közlöny 1972-ben: „Ha a szurkolók körében szavazást tartanánk Félegyháza elsőszámú futballistájának megválasztásáról, valószínű egyhangúlag, ellenszavazat nélkül Sahin Dezső vinné el a pálmát.”

Tehetsége, játéktudása okán hívták őt játékosnak az MTK-ba, Kecskemétre, Szegedre és Szolnokra is. De ő mindig ragaszkodott városához. Aktív pályafutása befejezéséig, 1978. november 12-éig 500 bajnoki mérkőzésen játszott. Ezt követően serdülő, ifjúsági és felnőtt csapatok edzőjeként ért el sikereket. Nem véletlen, hogy legkedvesebb emlékként őrzi azt a plakettet, amelyet a szurkolóktól és növendékektől kapott 60. születésnapjára, amelyet a „legjobb edzőnek” készíttettek.

70. születésnapját június 21-én családi körben ünnepli Jósika utcai otthonában. A szülinapi díszasztalt lánya, fia, három unokája, valamint a család húsz tagja üli körbe a jeles napon.

H. S.



 

Kövessen minket a Facebookon is!