Helyi hírek 2015. június 17. 07:30

Torna a víz alatt

Torna a víz alatt
A víz alatti gyógytorna jótékony hatásait korra, nemre való tekintet nélkül gyakorlatilag bárki élvezheti. Előnyei többek között abból adódnak, hogy a vízben a szárazföldhöz képest lényegesen kisebb gravitációs erő érvényesül, így a beteg mozgását a víz fizikai tulajdonságai – mint például a felhajtóerő, a hidrosztatikai nyomás – is segítik, a víz ellenállása pedig hozzájárul az izmok erősítéséhez. Többek között e kedvező hatások miatt alkalmazzák a fizikoterápiás kezelések kiegészítéseként a félegyházi Róna Kincse gyógyfürdőben is a víz alatti gyógytornát.

A 30 perces csoportos torna, amelyen részt vettem, jó hangulatával felüdülést nyújtott testnek és léleknek. A gyógytornász által irányított gyakorlatok során valamennyi testrészt átmozgattuk, különös figyelmet fordítva a váll és a gerinc izmaira. A használt habszivacs eszközök egyrészt a víz felhajtóerejéből adódóan megkönnyítettek bizonyos mozdulatokat, segítettek a vízen való lebegésben, vagy éppen a vízben lefelé nyomva azokat fokozott izommunkára késztettek. A hidegvizes medencében végzett aktív, de nem túl megterhelő mozgás után jól esett a gyógyvizes medencében megpihenni. A víz alatti torna javítja a koordinációt, fokozza a keringést, fejleszti az állóképességet és az erőt. Mivel a víz minden irányból alátámasztja a testet, az alsó végtagot annak terhelése nélkül fejleszthetjük, ügyesíthetjük. Ennek rendkívüli jelentősége van a gerinc és az alsó végtagok baleset, műtét utáni rehabilitációjában.
 

Az előző nyereményjátékra jelentkezők közül két főre szóló belépőt nyertek a Róna Kincse fürdőbe:

- Bíbok Kálmán, Kiskunfélegyháza, Dayka u. 35/A.

- Losonczi Györgyi, Kiskunfélegyháza, Petőfi u. 16/A. 2. ajtó

- Mesterházi Lajosné, Kiskunfélegyháza, Hunyadi u. 4. I/14.
 

Gratulálunk a nyerteseknek, nyereményüket postázzuk. Azok között, akik június 29-éig eljuttatják nevüket és címüket a Félegyházi Közlöny szerkesztőségébe (6100 Kiskunfélegyháza, Szent János tér 2.), újabb három darab, két főre szóló belépőjegyet sorsolunk ki. A borítékra írják rá: Róna Kincse!

Sorsolás: június 30-án, kedden!



Fotó: illusztráció


 

Kövessen minket a Facebookon is!