Kék hírek 2015. június 18. 11:40 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Szünidőben is biztonságban

Szünidőben is biztonságban
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a nyári szünidőre való tekintettel néhány bűnmegelőzési tanáccsal szeretné elősegíteni a gondtalan kikapcsolódást.

A tanév végén közel 1,2 millió iskoláskorú részére kezdődik meg a nyári vakáció. A gyermekek elhelyezése sok szülőnek okoz gondot. Érdemes olyan elfoglaltságokat találni számukra, amelyek nem eredményeznek céltalan időtöltést, hiszen a legnagyobb veszélyek ebből származhatnak. Fontos, hogy a szülők tudásukhoz mérten felkészüljenek a gyermekeiket érő, érintő veszélyekre, korunk változásaira, a folyamatosan újuló technikai környezetre.

A nyári szünidőben gyakrabban előfordul, hogy egyedül marad a kiskorú otthon. Ebben az esetben fel kell hívni a gyermek figyelmét arra, hogy soha ne engedjen be a lakásba idegent, bármilyen ürüggyel is kéri! Az ajtóra szerelhető biztonsági lánc csak akkor tölti be szerepét, ha használjuk. Fontos, hogy a telefonba se árulja el a gyermek azt, ha egyedül van otthon.

Mindenki figyelmét felhívnánk arra, hogy ha elmegyünk otthonról, gondosan zárjuk be az ablakot, az ajtót! A szúnyogháló vagy a nyitva hagyott bukóablak nem véd a betörők ellen. A lakáskulcsot soha ne tegyük látható helyre! A gyermek nyakába ne hordjon kulcsot, illetve a hátizsák oldalára se helyezze ki!

Csak azokra a helyekre menjenek a gyermekek játszani, barátokkal közösen szórakozni, ahová a szülők elengedték őket és a figyelmeztessük a gyermekeket, hogy a megbeszélt időre minden esetben érjenek haza. Fontos felhívni a kiskorú figyelmét arra, hogy amennyiben nem tud hazaérni időben, értesítse szüleit, hogy feleslegesen ne aggódjanak!

Ajánlott, ha késői időpontban tartott programon szeretne részt venni gyermekünk, oda csak csoportosan, lehetőleg felnőtt kíséretében menjen és hívjuk fel a figyelmét arra is, hogy kerülje a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket.

A gyermekek is könnyen bűncselekmény áldozatává válhatnak, ezért megfontolandó, hogy milyen értéktárgyat visznek magukkal és azokat hol tartják. A hivalkodóan viselt tárgyak - ékszer, mp3 lejátszó, mobiltelefon - könnyen felkeltheti mások érdeklődését.

Hívjuk fel a kiskorúak figyelmét arra, hogy ismeretlen, idegen személy közeledését bizalmatlanul fogadja, semmit ne fogadjon el tőle, ne hagyja magát semmire sem kényszeríteni!

Tudatosítsuk gyermekünkben, hogy a lehető legrövidebb időn belül értesítse baj esetén a rendőrséget a 107-es vagy a 112-es általános segélyhívó telefonszámon vagy szóljon szüleinek, illetve más megbízható felnőttnek!

Hangsúlyozzuk gyermekünknek, hogy a közlekedési szabályokat gyalogosan és kerékpárral, gördeszkával is tartsa be, mert ezzel életét, testi épségét óvhatja meg és mások biztonságát sem veszélyezteti!

A strandokon se feledkezzünk meg értékeink biztonságos őrzéséről, mert előfordulhat, hogy nem mindenki pihenés céljából tartózkodik ott.

Nyáron is tartsuk be a szabályokat, melyek értünk, a testi és lelki épségünk megóvása érdekében vannak!




 

Kövessen minket a Facebookon is!