Sport 2015. június 22. 15:45

Folyamatos építkezésben

Folyamatos építkezésben
Isán András, a Kiskunfélegyházi HTK Kézilabda csapatának technikai vezetője a félegyházi kézilabda újkori története óta (Kész Aréna átadása) jelen van a sportág vérkeringésében. Kezdetben szurkolóként, később pedig klubszinten vett részt benne. Tavasszal a Bács- Kiskun megyei szövetség felügyelő bizottságába is beválasztották. Elmondása szerint nehézségekkel, de sikerekben gazdag utat járt be a helyi kézilabda, az NBI/B-s férfi csapat megszűnését követően az alapoktól építették újjá a csapatot, amely jelenleg az NBII-ben szerepel és rendszeresen tagja az élmezőnynek.

Sikeres évet zártatok, nem most kerültél közel a kézilabdához.

(Isán András, technikai vezető, KHTK)

A sportcsarnok megnyitása óta gyakorlatilag részese vagyok a félegyházi kézilabdázásnak. Voltam a Félegyházi KSC klubelnöke, most a KHTK kézilabda együttesének technikai vezetőjeként tevékenykedem.

 

Kezdetben szurkolóként voltál jelen. Hogyan látod a félegyházi kézilabdát?

Nehéz, de látok jó dolgokat. Le a kalappal az elvégzett munka előtt. Annak idején „ajándékba kaptuk” a Tiszakécske NBI/B-s férfi kézilabda csapatát, amely 3 szezonon keresztül szerepelt az NBI/B-ben, de nem volt mögötte utánpótlás, amit létre kellett hozni.

 

Amikor megszűnt az NBI/B-s kézilabdacsapat, akkor egy teljesen újat építettetek fel, elölről kellett kezdeni mindent.

Az volt a szerencse az egészben, hogy párhuzamosan elindítottuk a megyei együttest az NBI/B-s mellett, velük pedig kiharcoltuk a feljutást az NBII-be. Ennek köszönhetően megmaradt a kézilabda a Félegyházán, de az NBI/B-s gárdából minden játékost elment, így szinte a nulláról építkeztünk, megyei játékosokkal kezdtünk.

 

Más költségvetési lehetőségek voltak.

Lelkes emberek kellett a folytatáshoz, új vezetőség alakult, amibe később én is bekapcsolódtam.

 

Kik segítették a munkát?

Árvai Zoltán lett a szakosztályvezető, őt Tasnádi Zsolt segítette. Ketten voltak kezdetben igazolt játékosok, ők építették újjá a csapatot. Elhatároztuk, hogy megmentjük a kézilabdát.

Játékosokat igazoltunk, hogy bennmaradjuk az NBII-ben, ezt követték később a magasabb célok. Az aktív munkába 2010-től folyok bele (2009-ben szűnt meg az NBI/B-s együttes).

 

Fontos, hogy megtaláltátok a megfelelő edzőt, aki lelkesen vette át a csapatot.

Miksi István vezetőedzőnek tartozunk a legtöbbel, bízunk benne, hogy sokáig a közösség tagja marad.

 

Jöttek a sikerek is, idén nem sokon múlott az aranyérem.

Nagy célokat nem tűztünk ki kezdetben, csak a tisztes helytállást. Fokozatosan fejlődött az együttes, ami a dobogós helyezésekben is megmutatkozott.

 

Sok olyan játékos van, aki már 2010 óta tagja a gárdának és vannak mellettük félegyháziak is.

Van egy erőteljes magja, gerince a csapatnak, minden évben próbáltuk egyben tartani az együttest. Nagy mozgás egyik évben sem volt. 2-3 játékost pótoltunk szezononként. Volt olyan idényünk, amikor egyszerre 7 igazolt félegyházi játékos tartozott hozzánk, többen meg is ragadtak a keretben.

 

A nyáron mi várható?

Mindenki a pihenőjét tölti. Augusztusban kezdjük el az alapozást. Kevés távozó lesz, inkább erősítünk.

 

A megyei szövetségben is képviseled a félegyházi kézilabdát.

Áprilisban beválasztottak a felügyelő bizottságba. A szövetségben úgy látom, hogy jó munkát végeznek, szeretném őket segíteni.

 

Távolabbi célok?

Nem szeretnénk lentebb adni, bízom benne, hogy a KHTK-val még fényesebb érmet tudunk elérni. Nagy álom lenne a bajnokság megnyerése, de a feljebb lépéshez támogatók kellenek.

 

Fontos a szurkolók szerepe. Egyre jobb hangulat alakul ki.

A szurkolók minden sportágban jelentős szerepet töltenek be, nélkülük nem lenne értelme. Az idegenbeli találkozókra rendszeresen elkísérik a csapatot, remélem ősztől még többen buzdítanak.

 

 

G. Z.

Kövessen minket a Facebookon is!