Kultúra 2015. június 20. 11:40 Forrás: keol.hu

Birtokba vette Kecskemét közönsége az Agórát

Birtokba vette Kecskemét közönsége az Agórát
Új fejezet kezdődött június 19-én, péntek este Kecskemét kulturális életében. Megújult az egykori művelődési központ - Kulturális és Konferencia Központ - épülete, és létrejött egy teljesen új konstrukció szerint működő, új kulturális intézmény, a Hírös Agóra. Amit nagyszabású gálaesttel ünnepeltek meg az épület újjászületett színháztermében.

Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. néven „egy hajóban evez tovább" a Kecskeméti Ifjúsági Otthonnal, és a Helpi Ifjúsági Irodával együtt a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ. Az átalakulás után az eddiginél is pezsgőbb és sokszínűbb kulturális élet befogadására vált alkalmassá a kulturális központ épülete. Ezt hangsúlyozta egyebek között a gálaesten Závogyán Magdolna, az EMMI Kultúráért Felelős Helyettes Államtitkára is.

- Az Új Széchenyi-tervből támogatott közművelődési fejlesztés célja egy olyan közösségi intézménytípus létrehozása, amely művelődési, oktatási, felnőttképzési szerepet tölt be, ugyanakkor gazdag kulturális szolgáltatást is kínál - hangsúlyozta az államtitkár. -Az Agóra és az Agóra Pólus beruházások közel 22 milliárd forintos támogatásból főként a megyei jogú városokban jöttek létre. Ekkora, a népességet érintő kormányzati koncepción alapuló kormányzati fejlesztés kulturális-közművelődési területen utoljára a millennium idején volt. Nagy örömömre szolgál, hogy így történt ez Kecskeméten is, ahol Kaposvár, Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Tatabánya, Szekszárd, Szolnok, Nyíregyháza, Győr Szeged, Debrecen, és Veszprém után, illetve Szombathely előtt, a mai napon veheti birtokba a város közönsége az új Agórát.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármester asszonya utalt arra, hogy a görög városok központi tere volt az Agóra. Mostantól pedig Kecskemét is azt célozza meg, hogy a város szívében, központjában, a két gyönyörű épülettel, az Ifjúsági Otthonnal és mostantól a megújult „régi művelődési házunkkal" egy olyan Agórát hozzunk létre, melyek méltóak a görög Agóra hagyományok folytatására.

A polgármester asszony hangsúlyozta, hogy a kecskeméti művelődési központ a 40 éves története során olyan produkciókat, együtteseket pártfogolt, melyek nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is hírnevet szereztek. Név szerint megemlítette a Kecskemét Táncegyüttest, és a Csík zenekart.

- De mindig meg kell újulni - mondta Szemereyné Pataki Klaudia. - Meg kell felelni az új kihívásoknak. Ebben a központban ma már évente egymillió látogatót fogadnak. Ennek az egymillió embernek a széles érdeklődési körét, kultúráját nagy kihívás kiszolgálni. Bízom benne, hogy ezzel a megújult térrel, kellemes környezettel ez sikerülni fog.

Bak Lajos, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntő beszédében arról szólt, hogy születésnapot ünneplünk - idén 40 éve adták át az épületet -, amit egy gyönyörű ajándékkal tetéztek. Kecskemét pedig tanúja lehet egy újjászületésnek is.

- Születésnapunkra ritka, szép és értékes ajándékot kaptunk. Az elmúlt 40 év legjelentősebb beruházása történt az elmúlt 5 hónap alatt az épületben. Amely meghatározza és biztosítja a jövőnket az elkövetkezendő évtizedekben - hangsúlyozta Bak Lajos.

Az Agóra-avató gálaműsorában felléptek a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar (vezényelt Gerhát László), Csík János és barátai, valamint a Kecskemét Táncegyüttes, akiket Tormási Elek és barátai kísértek.


Fotó: keol.hu



 

Kövessen minket a Facebookon is!