Helyi hírek 2015. június 28. 09:00

77 éve járt Félegyházán a Szent Jobb

77 éve járt Félegyházán a Szent Jobb
1938-ban a legnagyobb nemzeti szent, államalapító I. István király halálának 900. évfordulójára emlékezett Magyarország. A jubileumi év legfontosabb mozzanataként egy speciálisan kialakított vonatkocsiban, a püspöki kar által jóváhagyott útiterv szerint vasúton vitték körbe az országban István király épen maradt jobb kezét, az ereklyeként tisztelt Szent Jobbot.

Kiskunfélegyháza is bekerült azon 22 település közé, ahol nem csak áthaladt, lelassított, esetleg rövid ideig időzött az ereklyeszállító díszes vonat, hanem ahol le is emelték a Szent Jobbot a vasúti kocsiról. Ráadásul Félegyházán - fontos vasúti csomópont lévén - kétszer is áthaladt az aranyvonat: először 1938. június 26-án Kiskunhalas felől érkezve, ekkor időzött hosszabb ideig, 80 percig az ereklye a városban, majd továbbutazott Szegedre. Másnap, 27-én pedig Csongrád felől tért vissza a városba a szerelvény és rövid tartózkodás után Kecskemét felé távozott.

Az első napon, vasárnap, június 26-án délután öt óra körül futott be az aranyvonat városunkba. Az állomáson a város vezetősége és papsága fogadta az ereklyét és kíséretét, amelyben egyaránt voltak egyházi és vármegyei potentátok is. A Szent Jobbot körmenetileg vitték a Szent István templom (Újtemplom) elé, ahol díszemelvényre helyezték, majd az elhangzott imák, beszédek és énekek után az ünneplő közönséggel zsúfolásig megtelt Kossuth utcán vitték vissza a vasútállomásra. A tisztelgő menetben képviseltették magukat a leventék, a tanintézetek, a hivatalok és az egyesületek is.

A második napon, hétfőn szintén délután öt óra körül futott be a szerelvény Csongrád felől és 15 perc tartózkodás után indult tovább Kecskemét felé.

A helyi újság - az ünnep szellemében - a régóta várt csapadék megérkezését is Szent István közbenjárásához kötötte: „Az aranyvonat távozása és a sokezernyi ünneplő közönség szétoszlása után hatalmas zápor áztatta meg a heteken át tartó hőségtől kiszikkadt szomjas kiskunsági tájat. Mintha csak a magyarok első nagy királya akarta volna égben is meglévő hatalmát kimutatni hódoló magyarjai előtt…”

Ónodi Márta


 

Kövessen minket a Facebookon is!