Helyi hírek 2015. június 21. 07:30

Amire büszkék vagyunk

Amire büszkék vagyunk
Osza György volt az első aki „tornászatot” oktatott Kiskunfélegyházán. Tudását, ismereteit folyamatosan bővítve igyekezett megteremteni a lehetőséget és a jobb körülményeket a mozgásra, testnevelésre.

Osza György, népiskolai tanító 1851. október 4-én, Alpáron iparos családba született. Elemi iskoláit szülőfalujában végezte, majd Félegyházán az algimnáziumban folytatta tanulmányait. Ezt követően Szegeden tanult tovább, s a tanítóképző elvégzése után a félegyházi népi iskolában helyezkedett el.

A torna iránti érdeklődése, szenvedélye irányította tovább az életét. Bejárta a környékbeli városok iskoláit és tanulmányozta a torna oktatását. Kiskunfélegyházán a testnevelés tanítása az 1870-es évek elején kezdődött a gimnáziumban. A testgyakorlást az 1871/72-es tanévben bevezetett új középiskolai tanterv tette kötelezővé.

A „tornászatot” először Osza György elemi iskolai tanító tanította, kint a szabadban. A helyi tanügy egyik kiváló alakja, a gimnázium és tanítóképző tornatanára. Ő honosította meg városunkban a testnevelést, melyet rajongó szeretettel, megszerzett tudásával, anyagilag és idejét nem sajnálva is támogatott. 1872-ben Budapesten szerzett oklevelet a torna oktatására.

1876-ban vette feleségül Pongrácz Eleonora tanítónőt. Megteremtője és éltetője volt az 1872-ben alakult helyi önkéntes tűzoltóságnak. Osza György kezdettől fogva a tűzoltók vezénylő-parancsnoka és a városi tűzoltóság felállítása óta pedig közgyűlésileg megválasztott városi tűzparancsnok volt. 1888. február 14-én, 37 évesen hunyt el.


Forrás: A megyei értéktárba történt előterjesztés alapján


Fotó: illusztráció


 

Kövessen minket a Facebookon is!