Helyi hírek 2015. június 24. 09:00

Tisztelet a polgárőröknek!

Képgaléria
Tisztelet a polgárőröknek!
Polgárőr Város kitüntető címet adományozott a kiskunfélegyházi önkormányzatnak Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. Az erről szóló oklevelet június 20-án, szombaton vette át Balla László alpolgármester és Marczényi Csaba, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Polgárőr Egyesület vezetője, a Komló-Sikondán megrendezett 21. Polgárőr Napon.

Az elismerést idén először ítélték oda országszerte összesen tíz településnek. Félegyháza Bács-Kiskun megyében egyedüliként érdemelte ki. Mint azt Marczényi Csaba elmondta, a Polgárőr Város címet az országos szövetség pályázatán közösen nyerte el a félegyházi önkormányzat és a polgárőr egyesület annak a hosszú ideje tartó, példaértékű együttműködésnek az elismeréseként, amelynek a rendőrség, a közterület-felügyelet és a mezőőrség is szerves része. A félegyházi polgárőrség éppen húsz évvel ezelőtt, 1995. november 23-án alakult, ma 75 fővel működik – tudtuk meg Marczényi Csabától, aki elmondta:

– A szervezet fenntartásának anyagi feltételeit a Polgárőr Szövetség, az önkormányzat és a helyi vállalkozások támogatása biztosítja. Alapvetően őrző-védő feladatokat látunk el, járőrszolgálatunk minden hétvégén bejárja a város kül- és belterületeit. Három külterületi csoportunk megkülönböztetett figyelmet fordít az idősekre, kiemelt terület ezen belül is Selymes és a harmadik kerület külterületi része. Gyakran rendezünk éjszakai szolgálatot a rendőrséggel, polgárőrséggel, mezőőrséggel közösen. Kiemelt célcsoportunk a fiatalok is. Részt veszünk a drogmegelőző programban, rendszeresen járjuk az éjszakai szórakozóhelyeket, biztosítjuk az iskolai diszkókat, jelzőőri feladatokat látunk el iskolakezdéskor és befejezéskor. Ott vagyunk továbbá valamennyi önkormányzati és sportrendezvényen. Egy 16 éves gépkocsi van segítségünkre a járőrözésben, de inkább gyalogosan teljesítünk szolgálatot. Folyamatban van a lovas szolgálat megalakulása, és – az idén júniusban bevezetett lehetőséggel élve – megkezdtük a 14-18 év közötti fiatalok ifjú polgárőr szolgálatának a szervezését is. Összességében – fogalmazott a polgárőr egyesület vezetője – a félegyházi lakosok biztonságérzetének növelése, a közbiztonság javítása és a bűncselekmények előfordulásának visszaszorítása a polgárőrök munkájának legfőbb célja és eredménye.

Köszönet illeti ezért mindazokat, akik szabadidejüket arra áldozzák, hogy maguk is kivegyék részüket ebből a sziszifuszi munkából, és önzetlenül, anyagi ellenszolgáltatás nélkül polgárőrként teljesítenek szolgálatot!
 

T. T.



 

Kövessen minket a Facebookon is!