Gazdaság 2015. június 24. 08:25 Forrás: NAV

Megkezdődött a folyószámla-kivonatok és a pótlékértesítők kiküldése

Megkezdődött a folyószámla-kivonatok és a pótlékértesítők kiküldése
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését. Október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést az adóhivataltól.

Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van. A NAV az egyenleg megállapításánál az adófolyószámla 2014. december 31-ei állapotát veszi alapul. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt csak az találhat a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette, és ezért 2014-re vonatkozóan késedelmi pótléka keletkezett.

Azok az adózók, akiknek 2014. január 1. és május 11. között legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallása vagy adatszolgáltatása volt, elektronikus bevallóknak számítanak, így papíron nem kapnak folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítőt sem. Ők az ügyfélkapus regisztrációt követően már a netes felületen folyamatosan nyomon követhetik folyószámlájuk alakulását, és, ha 2014-re vonatkozóan késedelmi pótlékkal érintettek, akkor június végétől megtekinthetik késedelmipótlék-levezetésüket is.

A folyószámla-kivonat, illetve a pótlékértesítő átvétele után az adózónak célszerű azt a kivonat mellékleteként megküldött „Tájékoztató” segítségével saját nyilvántartásával összehasonlítani. Eltérés esetén észrevételt tenni személyesen az ügyfélszolgálatokon, telefonon a 40/20-21-22 számon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (ÜCC) keresztül, vagy írásban lehet. Ehhez a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető „Folyószámla-kivonatra észrevétel” elnevezésű nyomtatvány nyújt segítséget.


 

Kövessen minket a Facebookon is!