Helyi hírek 2015. június 24. 07:30

Személyre szabott cipők a Derby Kft-től

Képgaléria
Személyre szabott cipők a Derby Kft-től
A legtöbb ember a konfekció cipők közül is ki tudja választani a számára megfelelőt. Vannak azonban, akiknek ez a megoldás nem kielégítő, mert például a szokottnál kisebb, vagy nagyobb a lábuk, esetleg széles a lábfejük, vagy lábdeformitástól – például bütyök, kalapácsujj – szenvednek.

A cukorbetegeknek szinte kivétel nélkül egyedileg készített cipőre volna szükségük, ugyanis egy rossz lábbelitől könnyen alakulhat ki náluk seb, fekély, ami akár lábamputációhoz is vezethet. A diabétesz által az idegek károsodnak és érzéketlenné válnak a lábujjak, ezért nem veszi észre a beteg azt, hogy a lábfeje kidörzsölődik, vagy felhólyagosodik. A lábujjak számára megnövelt hely azonban védelmet ad járás és állás közben, így megelőzhetőek ezek a problémák – magyarázza Szatmári Péter, a félegyházi székhelyű Derby Kft. ügyvezetője.

A 25 éves múltra visszatekintő, mintegy száz embert foglalkoztató családi vállalkozást ma apa és fia vezeti. A két generáció közös munkájának eredményeként a cég a szakma jeles hagyományainak továbbörökítése mellett a legkorszerűbb technikai ismereteket alkalmazza.

Az elmúlt negyed évszázad során kényelmi lábbelik gyártására specializálódott a Derby Kft., és e téren komoly szakmai sikereket ért el. Rendszeresen exportálnak például Németországba, Dániába, Japánba. Olaszországba, Ausztriába. A tömeggyártás mellett azonban egyre erőteljesebb igény mutatkozott az egyedi igényeket kielégítő lábbelik iránt, ezért 2012-ben kutatás fejlesztés pályázatot nyújtottak be egyedi vevőigényekhez igazodó lábbeligyártó-rendszer kialakítására.

Mint azt ifjabb Szatmári Pétertől megtudtuk, a sikeres pályázatnak köszönhetően beszerezték azokat a speciális gépeket, amelyek szükségesek voltak az egyénre szabott cipők tömeges gyártásához. Több éve nagy sikerrel működtetik is a rendszert Németországban, ahol gyakorlatilag egy 3D-s szkenner segítségével leveszik a pontos mintát a megrendelő lábáról, az igényeknek megfelelő cipőt pedig – a láb három dimenzióban leképezett pontos képéhez igazított kaptafa segítségével – Félegyházán gyártják le.

Ezeket a magas minőségű és komfortfokozatú cipőket évekig elsősorban német üzletemberek rendelték, de ma már Magyarországon is mindinkább teret nyernek. Komoly igény mutatkozik az egyedi, méretre gyártott betétek iránt is, amelyek CNC technológiával nyerik el a viselő lábához maradéktalanul igazodó, végleges formájukat. Egyre több ember nemcsak jól akar a cipőben kinézni, jól is akar járni benne.

Szatmári Péter szerint az egyedi lábbeli kényelmét mindenki megérdemli. A Derby Kft-nél megrendelt cipőkért, talpbetétekért hamarosan egészségpénztári kártyával is lehet fizetni, valamint az itt készülő gyógycipők tb-támogatásáról is folynak a tárgyalások.
 

Derby Cipőgyártó Kft.
6100 Kiskunfélegyháza, Vasútállomás 4.
[email protected]
Tel: 06 30/636-5129



 

Kövessen minket a Facebookon is!