Helyi hírek 2015. június 25. 18:35

Költséghatékony megoldásokkal újul meg a sportcsarnok

Képgaléria
Költséghatékony megoldásokkal újul meg a sportcsarnok
Az állagmegóvást és a fenntartási költségek csökkentését szem előtt tartva karbantartási, felújítási munkálatokat tartanak a Kész Aréna városi sportcsarnokban június 10-e és július 19-e között. A közel 20 millió forintnyi beruházást a sportcsarnok tulajdonosa, a Kész Építő Zrt. finanszírozza. Ennek keretében többek között a parketta újracsiszolása, újralakkozása valósul meg és kicserélik a kazánégőfejeket, aminek a modernizálásával Fekete László üzemeltetési vezető szerint közel 30 százalékos fűtéscsökkenés érhető el.

Az üzemeltetési vezető 2013 óta látja el feladatát, de már a Kész Aréna átadása óta a sportcsarnok kötelékébe tartozik. Korábban a villamospark karbantartását végezte. Elmondása szerint a 2007-ben átadott Kész Aréna most érett meg a nagyobb karbantartára. Elsősorban a parketta használódott el, ami újracsiszolva, gyantázással és újralakkozással ismét régi fényében ragyoghat.

 

 

Fekete László, üzemeltetési vezető, Kész Aréna:

Több javítást, felújítást üzemeztünk az idei nyárra. Fontos volt olyan időpontot találni, amikor zárva lehet a sportcsarnok.

Vészvilágítók korábban nem lettek minden fontos helyre telepítve, ezeket pótolnunk kellett. 6-8 lámpát szereltünk fel. Ezenfelül az ülősor feletti akkumulátoros lámpák akkumulátorait is kicseréltük, modernizáltuk, átépítettük központi akkumulátorrá. A villamos fogadószekrény (portánál) már az átadás óta működik, szükségszerűvé vált a csatlakozók ellenőrzése, vizsgálása.

Az elmúlt években folyamatosan kijavítottuk a beázásokat. Kiderült egy-két hiba korábban, ezek orvoslásával egyre jobb állapotot értünk el.

A reklámvilágításunk az elmúlt időszakban nem működött, ezt átcseréltük LED-es lámpákra.

A fürdők és zuhanyzók karbantartása is megtörténik. Elöregedtek a fejek, vízkövesek lettek a menetek, amiket ki kellett cserélni.

A beltéri ajtózárak pótlása ugyancsak szükségszerűvé vált. Itt a jövőre is gondolva a készítésnél alkalmazott műanyag betétek helyett fémbetéteket helyezünk el, amivel a tartósságot segítjük.

Meg kell említeni a függönyhálók tisztítását és a belső falfestést is, de ennél fontosabb a mobillelátó korlát stabilizálása. Új és erősebb csavarokkal rögzítjük fel, megakadályozva egy későbbi kiszakadást.

 

Az egyik legnagyobb léptékű dolog a kazánégőfejek cseréje volt. Két kazán működik a sportcsarnokban, amik a fűtést és a meleg víz szolgáltatást látják el. Ezeknek a kazánoknak olyan égőfejük volt, ami nem költséghatékony. Nem lehetett szabályozni azt, hogy milyen melegre van szükség, emiatt a kívántnál többet fogyasztottak. Az égőfejek kicserélésével megoldottuk a problémát. A több mint 5 ezer Eurós beruházással vezérelni tudjuk a kazánokat, lehet szabályozni a kiadott hőmennyiséget, a vízmelegítést. Ezzel közel 30 százalékos megtakarítás érhető el. A számítások szerint egy évnyi fűtésszezon alatt megtérülhet a modernizálás.

 

A parketta felújítását már régóta terveztük. Két éve kértünk árajánlatot. Az ide hozott szakember akkor azt javasolta, hogy most érdemes megcsináltatni, ugyanis még nem kell nagyon mélyen felcsiszolni. Ennek összege 7 millió forint, ami magában foglalja a csiszolást, a hézagok kijavítását gyantával, illetve olyan sportlakk kerül a parkettára, ami az eredetinél jóval strapabíróbb. A kivitelező elmondása szerint, akár görkorcsolyaversenyt is lehet rajta rendezni.

Eddig kemény talpú, tűsarkú cipővel nem lehetett felmenni a parkettára, mert feltörte a lakkot. Minőségileg további 10 évvel meghosszabbodik a parketta szavatossága. A következőkben is vigyázni kell rá, meg kell őrizni értékét.

 

Az ülések cseréjére folyamatosan szükség van, minden évben tönkrement belőlük néhány. Tavaly 1 millió forintot költöttünk az eltört ülésekre. A székekből nem gyártanak szériát, Olaszországból hozattuk őket, 30-40 darabot cseréltünk.

 

Fontos kiemelni, hogy gazdaságosságra szorítkozik az átalakításunk, a fenntartási költséget, a rezsit is csökkentjük. Anyagi tartalékaink vannak.

 

A gazdaságosságot szolgálta korábban az 1,6 millió forintból megvalósított külső locsolórendszer kialakítása, ami automatikusan működik, napi két alkalommal kapcsol be. Ezzel hosszútávon plusz munkaerőt, pénzt spórolunk.

 

2015 tavaszán a Kész Aréna parkját is átalakítottuk. A fehér törzsű nyírfákat kivágtuk, mert betegek voltak. A kivágást az önkormányzattal egyeztettük. A kivett fák helyére a járdától beljebb életképesebbeket telepítettünk távolabb egymástól. Az eredeti fák olyan közel álltak egymáshoz, hogy már ritkítani kellett volna őket, emellett gyepesítettünk is.

 

Összegezve elmondható, hogy a csarnokot üzemeltetni ingyen nem lehet, minimum 27 ezer+ Áfa az üzemeltetése óránként az arénának.

 

A költségeket a gépesített takarítógépekkel még lejjebb faragtuk. Környezetkímélő vegyszereket használunk, rendesen fertőtlenítjük a mellékhelyiségeket, ami nagyon fontos.

 

A parketta rendbehozatala és a gázkazánok égőfejének cseréje mellett a többi javítás kisebb költséggel bírt. A beázás kijavítása volt még 1 millió forint felett, de a többi felújítás 500 ezer forint alatti.

 

A tűzriasztórendszert is átalakítottuk, mert korábban előfordult, hogy vakriasztásokat adott, ezzel együtt hozzávetőlegesen 20 millió forintba kerül a teljes beruházás. Ebben nemcsak a tulajdonos, hanem az üzemeltető is részt vállalt. A város jelenleg lízingdíjat fizet a csarnokért, hogy megvegye. A Kész tulajdonában van a csarnok és az üzemeltetésre és a rezsire is a Kész ad összeget. A tulajdonos (Kész) ezt az üzemeltetési pénzt a város által megbízott Kft-nek utalja át (Félegyházi Térségi Sportiskola), amiből fenntartják a csarnokot.

 

Ha a város tulajdonába kerül később az objektum, akkor a város fogja adni az üzemeltetési díjat. A Kész mint tulajdonos a tulajdonát felújította.

 

Van tartalékképzés is, amiből további fejlesztésekre is lehetőség nyílhat később. Tervbe van véve a a világítás olcsóbbá tétele napelemes rendszerrel. Az elmondható, hogy az elmúlt évek (2013, 2014, 2015) tendenciáját figyelembe véve csökkenteni tudtuk az energia felhasználást, amíg 2013 januárjában 14 ezer kilowatt volt, addig 2014 januárjában ez a szám már 11 ezer alá esett, idén januárban mindössze 10.069 kilowattnyi volt.

A fogyasztás és a gazdálkodás sokat javult az elmúlt években. Ez a gázfogyasztásnál is igaz, 2013 januárjában még 9 ezer köbméter felett állt, 2014 januárjában 6 900, 2015 januárjában 6700 köbméter volt.

 

 

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!