Helyi hírek 2015. június 24. 13:20 Forrás: Petőfi Népe

Két év alatt felépülhet az új főiskolai kar

Két év alatt felépülhet az új főiskolai kar
A Kecskeméti Főiskola gazdasági karának a felépítése egy – a legnagyobb – azon fejlesztési projektek közül melyek eredményeként megújul a város nyugati térsége.

Két év múlva elkészülhet a Kecskeméti Főiskola új közgazdasági kara, ahol hétszemeszteres oktatás keretében folytatnak közgazdasági képzést. A 15 milliárd forintba kerülő projekt mögött a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány áll, melynek elnöke, Varga László tegnap tájékoztatta a sajtó munkatársait a felsőfokú intézmény műszaki karán.

Mint arról korábban beszámoltunk, a megyei kórház osztályai elköltöztek az Izsáki úti épületekből, ezt vásárolta meg az Magyar Nemzeti Bank, illetve még a kórház mögötti Szauna Hotelt is megvette. A Magyar Nemzeti Bank az alapítványt azzal a céllal hozta létre, hogy a Kecskeméti Főiskola közgazdasági karral kiegészülve egyetemmé váljon.

Az elnök elmondása szerint megvizsgálták az építész szakemberek az ingatlanokat, s arra a döntésre jutottak, hogy le kell bontani azokat. Ezek helyén öt olyan új épületet terveznek felépíteni, amelyek néhány éven belül akár 1500 hallgató képzésére nyújtanak lehetőséget.

Az új épületek között szerepel egy oktatási intézmény, egy könyvtár, egy adminisztrációs, és egy, a város felé nyitott kulturális központ, illetve egy kollégium is. A hasznos terület 30 ezer négyzetméter lesz. Az elképzelések között szerepel az is, hogy a volt kórházi főépülettel szemben lévő GAMF-kar főépületét és a másik oldalon az egyik új épületet az Izsáki út felett egy függőfolyosóval kötnék össze. Az alapítvány megvásárolta a várostól a Szauna Hotelt, ahol 70-80 diáknak alakítanak ki kollégiumot, itt kapnak helyet olyan kisebb apartmanok is, amelyek a vendégprofesszorok fogadására nyújtanak lehetőséget.

Varga László elnök hangsúlyozta: reményei szerint olyan új épületegyüttes épül fel az Izsáki úton, amelyre az utódok épp úgy büszkék lesznek, mint a mai kecskemétiek a városházára, a Cifrapalotára, vagy akár a Katona József Színházra. Az új oktatási centrum pedig a főiskola egyetemmé válását segíti elő.

A főiskola szenátusa elfogadta, jelenleg a Magyar Akkreditációs Bizottság előtt van már az az anyag, amely a gazdálkodási és menedzsment szak akkreditálását tartalmazza. Erről dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora beszélt. Kifejezte reményét, hogy a bizottság gyorsan elfogadja az anyagot, mely alapján lehetőség nyílik arra, hogy a jövő évi felvételiztetési folyamatban már meghirdessék a közgazdasági képzést. Ha minden optimálisan alakul, akkor jövőre jelentkezhetnek a diákok a nappali tagozatos, hétszemeszteres BSc képzésre. A rektor úgy fogalmazott: régi álom, hogy az informatikai, a műszaki, az agrár- és a pedagógusképzés mellett legyen gazdasági, közgazdasági képzés is a főiskolán. Terveik szerint 2017. szeptember 1-je után, az új kar beindításával az „alkalmazott tudományok" egyetemi címre adnak be pályázatot.
 

Megújul a város nyugati térsége

A sajtótájékoztatón Szemereyné Pataki Klaudia polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy összesen mintegy 25-30 milliárd forintból újul meg Kecskemét nyugati városrésze. Ebből 15 milliárd forint az új közgazdasági kar. A 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban mintegy 15 milliárd forintos beruházással megújul a városrész tíz egyéb térsége is, mely 200 hektáron fekszik. A jövendő egyetem mellett a Nyugati városkapu projekt keretében oktatási, sport célú, gazdasági és egészségügyi létesítmények épülnek, illetve újulnak meg. A polgármester fontosnak nevezte, hogy a főiskola szomszédságában lévő, egykori Rudolf-laktanya területét is hasznosítják, ott egy családi sport- és szabadidőközpontot alakítanak ki a 10 hektáros területen.
 

Fejlesztési területek:

1. Vidékfejlesztési államtitkárság

2. Rudolf-laktanya

3. Kecskeméti Főiskola

4. Széktói Stadion

5. Mercedes Kosárlabda Akadémia

6. Golf pálya

7. KÉSZ Ipari park

8. Kiskőrös úti barnamezős beruházás

9. Tó Hotel és Szabadidős Központ

10. Egészségügyi Fejlesztési Terület

11. Erzsébet Laktanya



 

Kövessen minket a Facebookon is!