Helyi hírek 2015. június 26. 09:00

Arcok a piacról

Képgaléria
Arcok a piacról
Tapasztalatból mondom: a Mihály Zoltán savanyú káposztájából készült töltött káposzta párját ritkítja. A félegyházi piacon találtam rá hófehér köpenyében, sárga vödröcskéi mögött a savanyúságok mesterére. Az egyikből kovászos uborkát, a másikból céklát, csalamádét, cukkinit, karfiolt, vagy éppen csillagtököt varázsol elő. Persze mindegyiket savanyítva.

Miután kiszolgálja a törzsvevőt, aki legalább tíz éve már, hogy tőle viszi kéthetente a kilónyi savanyú káposztát, megtudom, hogy Mihály Zoltán Pálmonostoráról jön hetente négyszer a félegyházi piacra, párjával. Neki köszönheti, hogy 14 évvel ezelőtt a gépkocsivezetést a savanyító üzemre cserélte. Akkor kötötték össze az életüket, s azóta együtt viszik a vállalkozást is.

A 28 féle savanyúság között mindenki talál az ízlésének megfelelőt. Zoltán elárulja: az ő kedvence a csalamádé és a kovászos uborka, mások az olyan különlegességeket részesítik előnyben, mint például a káposztával töltött uborka vagy cseresznyepaprika, de népszerű a gyöngyhagyma, a bébikukorica is. Zömében az alapanyagot is maguk termelik Zoltánék, 4,7 hektáron gazdálkodnak. A gyerekek olykor besegítenek, de a teendők zömét ő meg a párja végzik el.

Kedden, pénteken, szombaton és vasárnap 3.50-kor csörög a vekker, hogy időben elfoglalják a standot a piacon. Ilyenkor kora délután érnek haza, és kezdődik a második műszak. A szezonnak megfelelően készítik a káposztát, a kovászos vagy csemege uborkát, a parikát… A téli délutánokon pedig jöhet a káposztával való töltögetés. Mindez szigorúan kézimunkával.

Mihály Zoltánék bevált receptek alapján dolgoznak, amelynek titkát nem illendő fürkészni. Annyit mindenesetre elárul, hogy a jó savanyúság titka – így tanulta párjától – a kevés tartósító és a hagyományos érlelés.

T. T.



 

Kövessen minket a Facebookon is!