Helyi hírek 2015. június 25. 07:30

Az ajándékozás öröme

Képgaléria
Az ajándékozás öröme
Az ajándékozást két nagyszerű dolog jellemzi. Az egyik maga az ajándék, a másik az az őszinte öröm, amely az ajándékozó és a megajándékozott lelkét elönti.

Öt nagy szatyornyi adomány gyűlt össze a kiskunfélegyházi Szakmaközi Művelődési Házban működő Baba-mama csoport legutóbbi találkozóján. A babaholmik börzéjén az anyukák úgy gondolták, nemcsak adnak-vesznek egymástól, hanem egy-egy darabról lemondva rászoruló családokon is segítenek. A négy esztendeje alig néhány anyukával alakult csoportnak mára száznál több tagja van. Népszerűsége még taglétszáma növekedésénél is nagyobb, mivel azt jelzi, hogy a szoptatós édesanyák itt igazi közösségre leltek.

Az első Baba-mama csoportok létrehozása az ötvenes években kezdődött Magyarországon. A kezdeményezés a La Leche Liga nevéhez fűződik, melynek tagjai úgy látták, hogy a több generáció együttélésének megszűntével az édesanyáknak gyakorlatilag nincs kitől tanácsot kérniük. A csoportokban viszont egymást segítve tanulhattak, szerezhettek tapasztalatokat, kaphattak tanácsokat. Egyfajta társas támogatást nyújtottak az anyukáknak – összegzi az indulást dr. Sinkó Melinda szoptatási tanácsadó, a Baba-mama csoport vezetője. Innen jött az ötlet, hogy Kiskunfélegyházán is kellene működtetni egy ehhez hasonló támogatói csoportot. Miután szoptatási tanácsadóként végeztem, barátnőmmel Szunyiné Kis Anita dúlával kezdtük el szervezni a csoportot, hívtuk az anyukákat.

2011-ben kezdetben a művelődési központban találkoztak a kismamák és édesanyák, majd egy sikeres pályázatnak köszönhetően a Szakmaközi Művelődési Házban alakíthatták ki a végleges helyüket, és vehették meg a szükséges eszközöket, hogy a találkozóra érkező anyák és gyermekeik még otthonosabban érezhessék magukat.

Nagy szükség lenne rá manapság, hogy az anyukák már várandósan beszélhessenek egy szoptatási tanácsadóval, de legkésőbb a kórházban, hogy minél előbb szert tehessenek a nélkülözhetetlen ismeretekre. A leggyakoribb, amivel találkozom ugyanis éppen az információ hiányából származó önbizalomhiány, bizonytalanság. Gondot okozhat az első gyermeküket világra hozó édesanyák körében sajnos a kórházban már elkezdett pótlás is, a kevés tej, és a különféle gyulladások, magyarázza a csoport vezetője.

A korábban könyvtáros tanárként dolgozó Melinda már a szülését megelőzően csatlakozott a rendszeresen összejáró anyukák társaságához.

- Már várandósan elkezdtem keresni az olyan lehetőségeket, ahol „szakszerű” segítséget, információkat szerezhetek a csecsemőgondozásról, mivel Bence az első gyermekem, és a családban sincs hozzá hasonló korú. Így találtam a Baba-mama csoportra. Még dolgoztam tavaly márciusban, mikor először eljöttem a csoportba. Pocakosan, még gyermek nélkül is nagyon tetszett, így a szülést követően is rendszeresen eljárok a találkozókra - meséli a 11 hónapos Bence anyukája, Melinda.

A csoport vezetőjét, a háziorvos, egyben a Magyar Vöröskereszt Kiskunfélegyházi Szervezetének vezetőjét, dr. Sinkó Melindát sokan ismerik. Telefonszámát egyik anya a másiknak adja szükség esetén. Szoptatási tanácsadóként számos édesanyának segített átlendülni a kezdeti nehézségeken. Sokan köszönhetik neki, hogy elapadtnak vélt tejük újra megindult, és képessé váltak táplálni gyermeküket.

Mivel már Bencém születése előtt is ismertem Melindát, természetes volt, hogy problémáimmal hozzá fordulok. Kisfiam nyelvfékkel született, amit a kórházban nem kezeltek, így a mellemből egyáltalán nem, és cumisüvegből is csak nehezen tudott enni. A sok idegeskedés miatt tejem sem volt elegendő, ettől szinte teljesen kiborultam. Melinda tanácsai segítettek át a nehéz időszakon, amiért azóta is hálás vagyok.

Így vannak ezzel sokan mások is a csoportból. A 18 hónapos Zsombi anyukája, Dóri, barátnője unszolására kezdett el járni a találkozókra.

Zsombi négy-öt hónapos lehetett a pocakomban, mikor először ellátogattam a csoportba, azóta, amikor csak tehetjük, eljövünk. Ezek után teljesen természetes volt, hogy miután koraszülötten világra jövő kisfiammal hazaengedtek a kórházból, első dolgom volt elhívni Melindát, hogy megnézze: jó-e Zsombika evési technikája. Hála Istennek mindent rendben talált, s tanácsainak köszönhetően idővel a tejtermelésem is beindult, meséli Dóri, aki a csoportot már a kismamáknak is jó szívvel ajánlja. A legjobb helynek tartja, ahol minden szükséges információt beszerezhetnek még a szülést megelőzően. A csoportvezetőn kívül is sok a többgyermekes, nagy tapasztalattal bíró anyuka, akik szívesen megosztják tudásukat. Nekem a tanácsokon, a jóízű beszélgetéseken és a sok nevetésen kívül nagyon fontos maga a közösségi élmény. Az édesanyákon kívül a gyerekeknek is nagyon jó, hogy együtt lehetnek hasonló korú társaikkal, így amikor csak lehet, ki is használjuk a lehetőségeket. Hétfő kivételével gyakorlatilag minden napra jut egy-egy program. Kedden Betűbölcsibe, szerdán Ringatóra járunk, csütörtök a Baba-mama csoport napja, pénteken pedig az uszodába Babaúszásra viszem Zsombit. Ezek a félnapos elfoglaltságok – beleértve az oda- vissza utat és a szabadban töltött időt – a mama és a baba számára is nélkülözhetetlenek – hangsúlyozza Dóri.

A találkozókon aktuális és mindenkit érintő kérdések megbeszélésén túl leginkább a mama és baba kötődését segítő témákra fókuszálnak. Ezek a szüléssel, a babahordozással és a táplálással kapcsolatosak, szót ejtenek a babamasszázsról és a baba tornáztatásáról, érintik az alternatív gyógymódokat, és időnként szakembereket is meghívnak egy-egy előadás erejéig. Rendszeresen ajánlanak olvasnivalót, és gyakori a babaholmik börzéje is. A direkt marketinget nem engedik a csoport falai közé.

Számomra nagyon sok tudást, és legfőképpen magabiztosságot adott a csoport. Valahányszor probléma adódott, már nem ért felkészületlenül, tudtam, mit kell tennem, hogy mielőbb megoldódjon. Nem is szólva arról a megnyugtató érzésről, hogy bármikor Melindához fordulhatok szakszerű tanácsért, legyen szó szoptatásról, hozzátáplálásról, vagy bármilyen egyéb dologról. Ezt már a 20 hónapos Martin édesanyja, Dia meséli, aki két éve az egyik újságban olvasott először a Baba-mama csoportról. Az elmúlt két év alatt sok kismama ismerősömnek ajánlottam a csoportot, és ki nem hagynánk egy alkalmat sem Martinnal, sőt már többször volt szerencsém előadást is tartani.

A minden héten, csütörtökön 10 órakor kezdődő, kétórás, ingyenes találkozók minden szempontból jótékony hatásúak: azon túl, hogy az édesanyák kimozdulnak otthonról a megszokott környezetükből, egymástól tanulják a gyermekgondozás fortélyait, praktikáit és tapasztalatokat cserélnek. Közben társaságban vannak, kibeszélik hétköznapi gondjaikat, sőt a csoportba járók között kialakult barátságoknak köszönhetően a találkozókon kívül is tartják a kapcsolatot.

A legutóbbi babaholmik börzéjén az anyák nemcsak saját gyermekeikre gondoltak, hanem rászoruló asszonytársaikra is. Miközben adták-vették egymás között az otthon már feleslegessé vált holmikat, egy-egy darabról lemondva adományokat is gyűjtöttek. A felajánlások között volt: gyermekruha, pelenka, bébiétel, játék, sőt még felnőtt méretű ruha is. Akárcsak a karácsonyi ünnepek előtt, úgy most is a csoportvezető juttatta el az adományokat a legrászorultabb családokhoz.



 

Kövessen minket a Facebookon is!