Helyi hírek 2015. június 26. 12:00

Átfogó változások indulnak a VSZKSZ-nél

A június 25-i képviselő-testületi ülés egyik legrészletesebben átbeszélt napirendi pontja a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet átvilágításáról készült jelentésben feltárt hiányosságok felszámolására született intézkedési terv elfogadása volt.





Mint ismert, még 2014 decemberében döntött arról a testület, hogy a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet 2013-2014. évi gazdálkodását független auditorral átvizsgáltatja. Ennek keretében megtörtént a szervezet pénzügyi-számviteli, működési és jogi átvilágítása, majd az összegző jelentés javaslatai alapján a szervezet fejlesztését célzó intézkedési terv elkészítése. Az előterjesztés leszögezi: az első és legfontosabb feladat a VSZKSZ szabályszerű működésének helyreállítása érdekében az új SZMSZ kidolgozása és elfogadása, amely a hatékonyabb működést elősegítő új szervezeti struktúra kialakításának az alapja.

Az összegző jelentésben foglaltak vizsgálatára és az intézkedési terv összeállítására egy belső munkacsoport alakult a polgármesteri hivatal szakembereinek részvételével, amely konkrét javaslatot dolgozott ki az intézmény átszervezésére, valamint a hiányosságok, szabálytalanságok megszüntetésére. A szervezeti-működési átvilágításról szóló jelentés többek között a megfelelő szervezés és munkaelosztás, illetve a munkafegyelem és a modernizálás hiányát, továbbá a gyenge ellenőrzést és szervezeten belüli kommunikációt állapított meg, ahol általános jelenség, hogy az emberek csak „kitöltik a munkaidejüket”. Az intézkedési terv konkrét intézkedéseket, valamint az intézmény átdolgozandó SZMSZ-ének alapját adó új szervezeti struktúrát rögzíti. Ennek értelmében például összevonják a Piac és parkoló, továbbá a Park és Köztisztasági részleget. Az intézkedési terv azt is leszögezi, hogy a közterületi parkolási feladatok ellátását a szabályszerűség érdekében közvetlenül az önkormányzati feladatellátás keretében kell megoldani.

Jelenleg az önkormányzati tulajdonú ingatlanok egy része a VSZKSZ, másik része a polgármesteri hivatal kezelésében van. A javaslat szerint valamennyi lakás és nem lakás célú ingatlan kezelését 2016. január 1-jétől a hivatal vagyonhasznosítási csoportja veszi át. A változás a személyi állományt is érinteni fogja.

A jelenlegi magasépítő, gépműhely és hulladékgazdálkodási részleg összevonásával Gondnoksági és Hulladékgazdálkodási részleg jön létre. Mivel a magasépítő részleg személyi és tárgyi feltételei nem elegendőek a feladat teljesítéséhez, az intézmény bizonyos szakterületeken külső kivitelezőket vesz igénybe. Az állomány szakirányú végzettsége, felkészültsége sem minden esetben megfelelő a feladat ellátásához. Egy minimális létszámú karbantartó csoport fenntartásával az egyszerűbb és általános hibaelhárítási, karbantartási, javítási feladatok elvégezhetők, szükség szerint külső vállalkozó igénybevétele mellett. A gépműhely részleg sem rendelkezik a mai műszaki követelményeknek megfelelő eszközparkkal, a szervezet gépjárműjavító műhellyel áll szerződéses jogviszonyban. Az önálló részleg létjogosultsága ezért megkérdőjelezhető.

A hulladékgazdálkodási részleg alvállalkozói szerződés alapján végzi tevékenységét. Gépparkja elöregedett, felújítási, beruházási igénye több millió forintra tehető, veszteséges tevékenység, amit súlyosbít a megrendelő rendszeres késedelmes fizetetése.

A Temetkezési részleg esetében a szolgáltatás bevétele fedezetet biztosít a napi működés és fenntartás kiadásaira. A temetői fejlesztések, beruházások forrását az esetleges pályázatok, valamint a fenntartó támogatása tudja biztosítani.

A Strand részleg jelentősen veszteség mellett működik. A javaslat a jövőt tekintve megfontolásra ajánlja megvizsgálni a részleg üzemeltetésbe adásának lehetőségét.

Az intézmény 106 fős munkavállalói létszáma az átszervezéssel 101 főre módosul, majd az ingatlangazdálkodási, valamint parkolási feladat átadása esetén 2016. január 1-jétől tovább csökken. Ebből adódóan a költségvetési szerv éves átlagos statisztikai állományi létszáma 100 fő alá csökken, így az ide vonatkozó rendelkezés szerint a gazdasági szervezet feladatait jövő évtől a polgármesteri hivatal látja el. Ennek kapcsán az intézmény pénzügyi-számviteli részlegének egy részét áthelyezik a hivatalhoz.

A javaslat az intézmény nevének megváltoztatását és a központi székhely áthelyezését is megfontolás tárgyává teszi. Dongó József felszólalásában azt szorgalmazta, hogy a tervezett változásokkal egy lépésben történjen meg a VSZKSZ szervezeti átalakítása is, azonban – mint arra dr. Faragó Zsolt jegyző felhívta a figyelmet – az összegző jelentés ettől kifejezetten óvja az önkormányzatot. A szakértők által megfogalmazott javaslat szerint kockázatos mindaddig a szervezet átalakításának gondolata, amíg a VSZKSZ napi működése szabályszerűségi, gazdasági és munkaerő-állományi szempontból nem stabilizálódik, ugyanis addig az átállással járó többletfeladatok csak még jobban elnehezítenék a működést.

Kollár László összességében hasznosnak és a legtöbb pontban elfogadhatónak nevezte a javaslatokat, ugyanakkor megdöbbenésének adott hangot, amiért a város legnagyobb saját intézménye átláthatatlanul, felelősség nélkül, ad-hoc módon működött 25 éven keresztül. Mint mondta, „kíváncsian várjuk a vizsgálat lezárásában a felelősök megnevezését, és ahol ez bizonyítható, az eljárások megindítását!” Javasolta: „vonjuk le a személyi konzekvenciákat is!”

Többen tettek javaslatot arra, hogy a kivitelezéssel foglalkozó részlegek szabad kapacitásaikat vállalkozói alapon szerzett munkával kössék le, bevételt generálva ezzel. Csányi József polgármester a felvetésre elmondta: a VSZKSZ eszközparkja rendkívül hiányos és elavult, ilyen adottságokkal nem versenyképes a piacon.

Horváth Tamás alapvetően támogathatónak tartotta a VSZKSZ munkájának ésszerűsítésére törekvő előterjesztést, de néhány pontban kifogásolta azt. Mint mondta, nem ért egyet azzal, hogy a strandot és a hulladékszállítást, mint esetleg kiszervezésre váró feladatot említi a javaslat, és a karbantartó részleg fenntartását is olcsóbb megoldásnak tartaná, mintha erre külső vállalkozó kap megbízást. Az ingatlan állomány önkormányzati kezelésbe adásával kapcsolatban is aggályokat fogalmazott meg a képviselő. Mivel ez hátrányosan érinti a szervezet bevételeit, szerinte hosszabb távon a VSZKSZ működését is veszélyeztetheti.

Dr. Faragó Zsolt jegyző e kérdésben emlékeztetett arra, hogy az önkormányzati ingatlanok esetében a tulajdonosi jogokat az önkormányzat, illetve az illetékes bizottság gyakorolja, míg a kezelési jogok a VSZKSZ-hez voltak telepítve. Ebből rengeteg probléma adódott, így évtizedes igény hogy ez egy kézbe kerüljön. Ebből adódóan a VSZKSZ-nek valóban bevételkiesése lesz, hiszen a bérleti díjak 2016. január 1. után az önkormányzathoz folynak be. Az éves költségvetési rendelet összeállítása során azonban a VSZKSZ-nél keletkező hiányt kompenzálni fogják.

A Karbantartó részleggel kapcsolatban a jegyző emlékezetett arra, hogy többször kért az önkormányzat árajánlatot a VSZKSZ-től bizonyos munkákra, de nem tudták azt vállalni, mert nem volt megfelelő gépük, eszközük, kapacitásuk. Dr. Faragó Zsolt hangsúlyozta: a hosszú távú cél az, hogy ez a részleg vállalkozói tevékenységet is el tudjon látni. Az Alapító Okirat is ennek szellemében készül el. Viszont jelenleg ennek nincsenek meg a feltételei.

Hozzászólásában többe között Gyenes Attila is kitért annak szükségességére, hogy a későbbiekben az önkormányzat forrásokat biztosítson a VSZKSZ eszközeinek bővítésére. Végül Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadta a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet pénzügyi, szervezeti és jogi átvilágításáról szóló összegző jelentésben rögzített megállapítások, javaslatok alapján összeállított intézkedési tervet.
 

T. T.



 

Kövessen minket a Facebookon is!