Helyi hírek 2015. június 27. 16:15

Közösségformáló halászléfőzés

Képgaléria
Közösségformáló halászléfőzés
Hagyományteremtő célzattal második alkalommal rendeztek halászlé főzőversenyt június 27-én a Bajcsy utca 49. számnál, a Szil- Coop mögötti parkolóban. A versenyre a tavalyi évhez képest több csapat, összesen 14 nevezett. A halászlé elkészítése mellett egy összetartó közösség kialakítása is fontos a szervező számára, ezzel kapcsolatban osztotta meg gondolatait Somogyi Gábor, a rendezvény megvalósítója.

Ez már a második versenyetek, hogyan sikerült?

(Somogyi Gábor, szervező):

Meglepődve tapasztaltam tavaly, hogy sokan érdeklődtek, ez idén sem volt másként. Sikerült felülmúlnunk a tavalyi csapatlétszámot, 12 helyett 14 gyűlt össze. Szeretnénk hagyományt teremteni a versenynek. Korábban volt már ugyan Kiskunfélegyházán, de régóta nem rendeztek ilyet. Tavaly egy barátommal gondoltuk úgy, hogy ezt fel kellene eleveníteni. Először kigondoltunk, hogy mit lehetne főzni, nem akartunk a pörköltversenyek sorába beállni, ezért lett halászlé.

 

Ki milyen praktikákkal készült? Milyen a zsűrizés?

Nem túl bonyolult a halászlé, de jól elkészíteni nem egyszerű. Nagyon finom étel. Kitételeket nem szabtunk, mindenki úgy készíti el, ahogy szeretné. Lehet passzírozni, bajaiasan, szegediesen. Egyet kértünk csupán, hogy a zsűrizésre legyen mindenki kész.

 

Mi alapján és kik értékelnek?

Egy szakmai zsűritagunk van Rabi Illés személyében, aki mellett négy laikus segíti az ételek elbírálását, pontozását.

 

Fontos, hogy olyan közösség gyűlt össze, akik ismerik egymást.

Az egésznek az volt a lényege, hogy főzzünk egy jót, de azt szerettem volna titkon, hogy összehozza a baráti társaságokat a főzés. Fontos, hogy mindenki jól érezze magát.

 

A helyszínválasztás lényeges volt.

Tavaly már adott volt a helyszín, úgy gondoltuk, hogy ez a parkoló nincs messze a városközponttól, de mégsem forgalmas. Csendes helyen van, jól meg tudjuk szervezni itt, úgy hogy nem zavarunk senkit.

 

 

A versenyzők mellett ezúttal a támogatók is fakanalat ragadtak. Simon Károly cégének tagjait bevonva indult el a versenyen.

Hogyan készültetek a rendezvényre?

(Simon Károly, támogató, SZVG- TOOLS Kft.)

Tavaly megszponzoráltuk a versenyt és gyakorlatilag kedvet kaptunk ahhoz, hogy benevezzünk. Szponzorálva versenyzünk.

 

Eléggé nagy csapattal vagytok jelen.

Szinte az egész cég eljött, az összetartás megvan köztünk. A csapatmunkából kiveszi mindenki a részét.

 

Mi készült és hogyan?

Szegedi hallét főztünk sajátos módon. Mindenki hozzátett egy kicsit. Remélem finomat és jót alkottunk. Főztünk az aprólékokból, a gerincből és a farokból egy alaplét, amit átpasszíroztunk. Az alap léből készült a hallé.

 

 

 

A csapatvezetők közül többen rutinos rókának számítottak. Kormányos Imre már nem az első halászlevét készítette el.

 

(Kormányos Imre, csapatvezető).

Terveztük, hogy elindulunk a versenyen, jó hangulat alakult ki. Finom szegedi halászlét főztünk. Sokan vitatkoznak, hogy a szegedi, vagy a bajai-e a jobb, mi most a szegedi mellett tettük le a voksunkat.

 

Vannak-e egyéni praktikák, amivel esetleg nyerni lehet?

Nagyjából egyformán készíti el mindenki, de a halászlé legnagyobb titka szerintem az állagában rejlik. A megfelelő sűrűsségre ügyelni kell, az ízét el lehet találni, de a sűrűsségre oda kell figyelni.

 

Fontos, hogy milyen hal kerül bele.

Minél többfajta halat tartalmaz, annál finomabb. Mi kárászt, keszeget, törpeharcsát és a vezér ízt megadó pontyot tettünk bele.

 

A II. Halászléfőzőversenyt végül az SZVG- TOOLS Kft. nyerte. Második Eszik Bence és csapata lett (Főzőmester: Kormányos Imre). Harmadikként Kiss Andort és csapatát díjazták.

A verseny után különdíjakat ajánlottak fel, díjazták a legtöbb halászlevet főzőt is.

 

G. Z.

Kövessen minket a Facebookon is!