Kék hírek 2015. június 28. 11:20 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Tűz a színpadon, füst a nézőtéren – Gyakorlat a Kecskeméti Katona József Színházban

Képgaléria
Tűz a színpadon, füst a nézőtéren – Gyakorlat a Kecskeméti Katona József Színházban
A Kecskeméti Katona József Színház adott otthont annak a gyakorlatnak melyen a sajtó munkatársai is részt vettek, június 26-án. A tűzoltóságok rendszeresen tartanak gyakorlatokat különböző helyszíneken - a jelentősebb közintézményekben, üzemekben - a hatékony beavatkozás és az esetleges tűzesetek gyors és szakszerű felszámolása érdekében.

Ezek a gyakorlatok - a tűzoltók folyamatos, tervszerű felkészítésébe illeszkedve - jól szolgálják az állomány felkészültségének ellenőrzésén túl a létesítmények tűzbiztonságát, melyre a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt figyelmet szentel.

A színház épülete 629 fő befogadására alkalmas. Az épület „speciális jellegét” tűzoltói szempontból az adja, hogy folyosói labirintus jellegűek. Az épület ezen kialakítása nehezítheti a tűzoltói műveleteket - életmentés, tűzoltás – ezért fontos, hogy a tűzoltók a színészek, a színházi dolgozók és a nézők biztonsága érdekében tisztában legyenek azzal, hogy tűz esetén miként tudják legrövidebb úton és leggyorsabban kiüríteni az intézményt, és megfékezni a lángokat.

A gyakorlat feltételezése alapján próbaelőadás közben a színpadon tűz keletkezett, mely rövid időn belül továbbterjedt a zsinórpadlás felé. Az épületben tartózkodók közül három ember nem tudta önállóan elhagyni a létesítményt. A lángok továbbterjedésének megakadályozására a nézőteret és a hátsó színpadot leválasztó vasfüggönyt leengedték, a színházat áramtalanították, a beépített oltóberendezés azonban nem indult el.

A kárhelyszínre elsőként kiérkező katasztrófavédelmi tűzoltó egység szolgálatparancsnoka a felderítést követően meghatározta a riasztási fokozatot, a megyei műveletirányítás végrehajtotta a riasztási fokozatnak megfelelő erők és eszközök riasztását. A tűzoltók védősugár védelme mellett behatoltak az épületbe, a mentési csoport megkezdte a sérültek felkutatását és kimentését.

A gyakorlatot a kecskeméti és a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók teljes védőfelszerelésben, légzésvédelem használata mellett hajtották végre. Az életmentés és a tűzoltás a várható valós helyzetnek megfelelően történt. A gyakorlat végrehajtásában közreműködött a rendőrség és a mentőszolgálat. A gyakorlat az igazgatóságon közösségi szolgálatot teljesítő diákok bevonásával valósult meg.

Azoknak a középiskolásoknak, akik 2016. január 1. után érettségiznek, ötvenórányi közösségi szolgálatot kell teljesíteniük. A diákoknak lehetőségük van arra, hogy ezt a szolgálatot a katasztrófavédelemnél teljesítsék. Közösségi szolgálatnak az a munka számít, amelynek során a diák a saját helyi közössége javát szolgáló, anyagi érdektől független tevékenységet folytat szervezett keretek között. A katasztrófavédelmi közösségi szolgálat keretében a diákok bekapcsolódhatnak a tűzmegelőzés és a tűzvédelem, a polgári védelem, illetve az iparbiztonság szakterületének munkájába.

Az ifjúság bevonása és időbeni felkészítése jó alapja lehet a személyiségük egyik alapelemének, a felelősségteljes viselkedésnek a megszilárdításában.


Fotó: Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy





 

Kövessen minket a Facebookon is!