Helyi hírek 2015. június 30. 12:00

Félegyházán délelőtt kezdődött a Múzeumok Éjszakája

Képgaléria
Félegyházán délelőtt kezdődött a Múzeumok Éjszakája
Kiskunfélegyházán már délelőtt megkezdődött a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat. A Petőfi téren találkoztak a múzeumbarátok, hogy egy kis testmozgással felfrissülve tudjanak részt venni, és segíteni a további programokon. Délután aztán beindult a „nagyüzem”. A Móra-házban kézműves foglalkozások és bábszínház, a Petőfi-házban művészeti gyakorlatok, a múzeumban művészeti együttesek produkciói és tárlatvezetés várta a közönséget.

Félegyháza az országos nagyrendezvények után egy héttel rendezte meg a Múzeumok Éjszakáját. Ennek oka az, hogy a szervezők lehetőséget szerettek volna teremteni a városlakóknak arra, hogy az ország több múzeumi rendezvényére is elutazhassanak, miközben a helyi eseményeknek is részesei lehetnek. A számítás bejött, hiszen mindhárom kiskunfélegyházi helyszínen rengeteg érdeklődő jelent meg, köztük olyanok is, akik korábban még nem látogatták a gyűjteményeket – mondta el Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója.

A Móra-házban délután háromtól kézműves foglalkozás, majd a Profi-L bábcsoport „Béla a kecske” című előadása várta a fiatalokat és szüleiket, majd egy kis táncházra is sor került. A látogatók közül sokan érdeklődve járták végig a nagy mesemondó szülői házát is.

A Petőfi Emlékház nyitott műhellyel várta az érdeklődőket. A Holló László Képzőművész Kör, a Képző és Iparművészeti Egyesület, a Terescsényi Endre Képzőművészeti Kör, illetve a Wesel Hugó Fotókör tagjai lehetőséget teremtettek az alkotásra mindenkinek. Lehetett festeni és agyagozni is. A helyszín késő estig sok látogatót fogadott, és a fazekasok korongjai mögé nem csak a gyerekek ültek be. A késő esti tábortüzet is sokan ülték körbe, hogy szalonnasütögetés közepette beszélgethessenek művészeinkkel.

A Kiskun Múzeumban a malom-udvarban Vörös János népi játékai már kora délutántól várták a gyerekeket.  Hét órára a toborzó menet meghozta a közönséget és az udvaron felállított színpad előtt minden szék gazdára talált. A Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek koncertje, a Félegyházi Táncszínház előadása, a Swing Cats zenekar, a Gypo Circus együttes koncertje és a tűzzsonglőrök bemutatója remek hangulatot teremtett. Mindeközben a Kiskun Múzeum Baráti Körének tagjai folyamatosan segítettek az érdeklődőknek az éjszakai tárlatlátogatásokban.

 

H. S.



 

Kövessen minket a Facebookon is!