Helyi hírek 2015. június 30. 11:00

A színjátszás függőséget okoz

Képgaléria
"Félegyházán nagyon hálás közönség fogad bennünket mindig. Több jótékonysági esten voltunk már itt, számunkra mindig döbbenetes volt a nagy érdeklődés. Imádok itt játszani, de a társulat minden tagja nagyon szeret itt fellépni" – mondta Kerekes László Zoltán a Bugaci Tanyaszínház társulatának rangidős színjátszója június 27-én a „Felül semmi” című bohózat bemutatójakor a Móra Ferenc Művelődési Központban.

Kerekes László Zoltánt, a társulat egyik alapító tagját - aki programtervező matematikus, és nem mellesleg Bugacpusztaháza polgármestere is - arról is faggattuk, hogy mi tartja évek óta egyben a színjátszó közösséget?

-          Ezen nagyon sokat gondolkodtam, de valószínű az, hogy akik itt együtt játszanak, azok a színházon belül olyan kapcsolatba kerülnek egymással, ami „függőséget” okoz. Nem tudunk elszakadni egymástól. Ez mindenkinek kikapcsolódás. Mindenkinek van szakmája, munkahelye. A szabadidőnket töltjük ki úgy, hogy nemcsak magunkat szórakoztatjuk, hanem másokat is. Az pedig külön öröm, ha ezzel segíthetünk másokon is.

-          A társulat legidősebb tagja után a legfiatalabbat, Rehák Barbarát is kifaggattuk arról, hogyan került kapcsolatba a társulattal.

-          Hat éve működünk. A helyi újságban olvastam, hogy alakul a színház. Jelentkeztem, befogadtak, azóta itt vagyok.

-          Volt előzmény, ami arra ösztönözte, hogy színpadra kerüljön?

-          Sok mese- és versmondó versenyen indultam, ahol jó eredményeket értem el. Szerencsére befogadott a társulat, és el kell mondanom, hogy évek alatt nagyon jó közösséggé kovácsolódtunk, baráti viszony alakult ki közöttünk. Semmi hátrányát nem érzem annak, hogy én vagyok a legfiatalabb. Van  aki apukám is lehetne, de teljesen egyenrangú tagként élem meg mindennapjaimat ebben a közösségben.

-          Hogyan fogadja a szűkebb környezet, a barátok azt, hogy színjátszással múlatja idejét?

-          Mindenkinek nagyon tetszik. Aki teheti, mindig ott van az előadásainkon.

-          Milyen érzés a színpadon?

-          Nagyon jó! Bár mindig izgulok. A lámpalázam nem múlik el egyetlen előadás előtt sem, de lehet, hogy erre szükség is van. De a hosszas munkák után a taps, amit kapunk, az mindent kárpótol. Lehet, hogy ezek nagy szavaknak tűnnek, de tényleg így van.

-          Két dudás nem fér meg egy csárdában, de két polgármester egy színtársulatban igen. A Bugaci Tanyaszínháznak ugyanis nemcsak a bugacpusztaházi, hanem a bugaci önkormányzat vezetője is tagja a kezdetektől fogva. Élményeiről így nyilatkozott:

-          2010-ben játszottuk az első darabot, azóta mindegyikben kaptam kisebb-nagyobb szerepet.

-          De hát a polgármesterre mindig a főszerepet kellene kiosztani!

-          Itt nincs polgármester. Nincs programozó, nincs bolti eladó, vagy egyéb. Itt mindenki színész, és szerencsére vannak jó és erőskezű rendezőink, akik megmondják, hogy ki, milyen szerepet játszik. Nincs kivétel senkivel.

-          A községben nem kérdezett még senki olyat, hogy mit bohóckodik a polgármester a színpadon?

-          Volt egy-két ilyen próbálkozás. Én azonban azt gondolom, hogy akkor teszem a legjobban, ha ezeket meg sem hallom. Sokkal, de sokkal többen vannak azok, akik látják azt a mindennapi munkát, amit a társulatunk végez. Azt, hogy mennyi áldozatot hozunk azért, hogy egy-egy darabbal a közönség elé állhassunk.

Bugacon nagyon szeretik a színházat. Ezt bizonyítja az is, hogy a falunapok egyik legnépszerűbb programja az előadásunk. A legutóbbi alkalommal is teltház volt a sportcsarnokban. A 750 ülőhely foglalt volt, de a karzaton és hátul is nagyon sokan néztek végig bennünket.

Ami még nagyon fontos, hogy ilyenkor a nézők tényleg színházba jönnek. Ezt jelzi az, hogy amikor vége a falunapi programoknak, hazamennek, ünneplőbe öltöznek, és úgy jönnek el a színházba.

 

H. S.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!