Helyi hírek 2015. június 30. 16:15

Eredményesen zárul a Félegyházi Hangya 2010 Termelőiskola – A Vidék Iskolája projekt

Képgaléria
Eredményesen zárul a Félegyházi Hangya 2010 Termelőiskola – A Vidék Iskolája projekt
2013. május 1-én indult a Félegyházi Hangya 2010 Termelőiskola projekt, amelyre a TÁMOP 1.4.3.-12/1-2012-0121 számú pályázat alapján a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Művelődési Központ által vezetett konzorcium 199,9 millió forint támogatást nyert. A kísérleti mintaprogramban konzorciumi tagként vett részt még Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata, valamint a félegyházai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium.

A Félegyházi Termelőiskola fő célkitűzése, hogy a térségben élők számára új típusú felnőttképzési, gazdálkodási módszereket nyújtson, ezzel a képzést elvégzőket hozzásegítse a stabil megélhetést nyújtó termeléshez, a piacon való folyamatos megjelenéshez.

A Félegyházi Hangya 2010 Termelőiskolában a 2013. augusztus 30-án indult Aranykalászos gazda OKJ-s alapképzés után 2014 februárjában 3 tagozaton – hajtatott szántóföldi zöldség és gyümölcstermesztés, baromfitenyésztés és tartás, zöldség-gyümölcs feldolgozás és gyógynövénytermesztés – tanultak a programban részt vevők. A termelőiskolába 74 fő került beiskolázásra a városból és a térségből. A képzés óraszáma 900 óra volt.

2014-ben április végén, május elején került sor az Aranykalászos Gazda OKJ-s rész-szakképesítés vizsgájára. A tagozati képzéssel együtt az egész tanfolyamot szeptember végéig 71-en sikeresen teljesítettek.

A projekt során építési beruházás is megvalósult az önkormányzat tulajdonában, de a Mezőgazdasági Szakképző Iskola hasznosításában lévő Csongrádi úti tangazdaságában, mint gyakorlati helyszínen. Ennek legfontosabb része egy 187 négyzetméter alapterületű zöldség-gyümölcs feldolgozó tanüzem kialakítása és felszerelése volt, mely 2014. augusztus végére készült el. Az építkezés 2. üteme 2015. június eleji átadással egy 114 m2-es baromfiól kivitelezése volt kifutókkal, melyet az Iskola építtetett.

A képzés végén a tanüzemben valósult meg főként a 3. tagozati csoportból 6 fő foglalkoztatása. Az üzemi foglalkoztatás 2015 janurájában indult el.

2014 tavaszán indult el egy kezdeményezés egy olyan közös együttműködésre, melyben a tanfolyami résztvevők létrehoztak egy szociális szövetkezetet, ami a tagok foglalkoztatását, a zöldségfeldolgozó tanüzem alapanyaggal történő ellátását és a megtermelt áru piacra juttatását segíti. Ezt a kezdeményezést az önkormányzat is aktívan támogatta (tagként részt vett, földterületet biztosított a kezdéshez). A Félegyházi Hangya Szociális Szövetkezet 2014. szeptember 15-én alakult meg, s jelenleg 20 tagot számlál.

Összegzésként elmondható, hogy a kísérleti projekt sikeresen aktivizálta a térségi célcsoportot, több olyan elemet felmutat, ami a későbbiekben hasznosítható, számos embernek segít a munkaerőpiacra való visszatérésben és vannak megfontolandó tanulságai is.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!