Helyi hírek 2015. július 1. 15:00 Forrás: Petőfi Népe

40 éve szolgálja a híveket

40 éve szolgálja a híveket
Pappá szentelésének 40. évfordulója alkalmából hívek és paptársak köszöntötték vasárnap Talapka István apát-plébánost Kiskunfélegyházán, a Sarlós Boldogasszony templomban. A jeles esemény ünnepi szónoka dr. Bábel Balázs, a főegyházmegye érseke volt. Az ünnepeltet Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke is köszöntötte.

Egy ilyen évforduló alkalom arra, hogy mérleget készítsünk. A legfontosabb, hogy megtartottad a hitedet - mondta az ünnepeltnek az érsek. Mert, ha van hitünk, akkor minden van. A hit megőrzi bennünket és késztet arra, hogy jót tegyünk. A hit előfeltétele a jó evésnek. Ha nincs hitbeli megokolása a jótetteknek, akkor az legfeljebb udvariasság marad. A kitartó, hűséges szeretetre azonban mindig a hit képesít bennünket, fogalmazott prédikációjában Bábel Balázs.

Az egyház hajója, sok gondjával, bajával, mondjuk ki bátran bűneivel, botrányaival, néha imbolyog, amiből a világ mindig csak a rossz híreket látja. Ám, akik benne vannak a hajóban, azok tudják, óriási értéke van. Lehetnek gondok, bajok, de a túlsó partra csak ez a hajó tud átvinni bennünket. És egy papnak a fő feladta, hogy az embereket átsegítse a túlsó partra, hogy rámutasson az emberi élet igazi céljára. Az igazi papi feladatunk, hogy az embereket Isten felé fordítsuk, hangsúlyozta szentbeszédében az érsek. Az egyház szép szimbóluma a hajó, aminek tapasztalt kapitánya: Jézus Krisztus, árboca pedig az ő keresztje. Mi, papok afféle matrózok vagyunk ebben a hajóban, akik segítjük az embereket átjutni a túlsó partra, fogalmazott a főpásztor.

Ez a negyvenedik évforduló legyen alkalom arra, hogy visszatekintesz, aztán haladj tovább, vidd magaddal a rád bízottakat, hogy egyre mélyülő istenismeretbe jussatok, hogy Szent Péter apostollal együtt elmondhassátok: Te vagy Krisztus az élő Isten fia - mondta Talapka Istvánnak az érsek.



 

Kövessen minket a Facebookon is!