Sport 2015. július 6. 14:40

Összetartó „Koppány család”

Képgaléria
Összetartó „Koppány család”
A szabadban és a négy fal között heti 2-3 alkalommal edzenek a félegyházi Turul Koppány Hagyományőrző Íjászegyesület tagjai. Vezetőjükkel, Dinnyés Gyulával 2009 óta használják a korábbi Fürdőszálló épületét, amit a lehetőségeikhez képest karban tartanak és kamerákkal védenek. A versenyszezon nyáron a szabadban zajlik, amelyre az épület udvarában készülnek. Az egyesület 30-32 lelkes tagot számlál. Tábort, toborzót nem hirdetnek, csak elkötelezett kitartással, szorgalommal lehet bekerülni a Koppányok közé.

Nyáron több idejük van a fiatalabb egyesületi tagoknak, akik nemcsak a teremben, hanem a szabadban is készülnek. Az idei évben kevesebb tornán indultak el a Koppányok, aminek gazdasági okai vannak. – Fejtette ki mondandóját Dinnyés Gyula, a Koppányok vezetője.

- Remek lehetőség, hogy a korábbi Fürdőszállóban tréningezhetünk. Vigyázunk rá, otthonunknak tekintjük. Összetartó csapatunk van, fiatalabb és rutinosabb tagokkal. Új tagokat kifejezetten a nyári szünetre nem veszünk fel, nincs nyári táborunk. Kaptunk megkeresést táboroztatásra, de elutasítottam. Aki sportolni szeretne és komolyan gondolja, annak lehetőséget adunk.

- Horváth Katica a legkisebb tagunk a 9 évével, Szunyi Sándor pedig a legidősebb, 59 éves. A legrégebbi Koppány tagunk Kurucz Zoltán. Szeibert Imre ugyancsak az egyik legrutinosabb és legeredményesebb a felnőtt mezőnyben.

Felfogásom szerint a sport 80 százaléka gyakorlás és 20 százaléka tehetség. Ha valakinek a tehetsége nagyobb, az szerencsés ember.

 

A versenyekre hogyan készültök?

A versenyzővel közösen döntjük el, hogy elindulunk-e egy megmérettetésen. Tanácsot tudok adni, figyelem ki hogyan fejlődik és látom rajta, hogy versenyre alkalmas-e. Más edzésen lőni, és más, ha tétje van. Jó példa erre Csányi József, aki a tréningeken hihetetlen nyugalommal és pontosan céloz, de a versenyeken nem képes kihozni ezt magából. Azt gondolom, hogy komoly torna előtt nem szabad közvetlenül edzeni. Fontos, hogy legyen egyfajta „lövéséhség”.

 

Mely versenyeket emelnéd ki?

Gyulán és Mindszenten erős mezőnyben szépen szerepeltünk. A felnőttek között az első hatba kerülést már jónak értékelem. Szeibert Nóra is újra erőre kapott az ifjúsági kategóriában. Elekes László és Menyhárt Endre is lelkes tagunk. A vadászreflex kategóriában Bense László és Menyhárt Endre szerepel. Tréninget tartok nekik, sőt versenyen is elindultam vadászreflexben, Szegeden 4. lettem. Konkrétan tornákra nem készülünk. Tudjuk, hogy melyik milyen nívójú, a nehezebbeken próbálunk részt venni. A gyulai várnál rendezett verseny mindig nagyon szép és a környezete miatt a békési tornát is kiemelném.

Hazai versenyünk ősszel lesz legközelebb. A szeptember 19-én megtartandó OB miatt a tervezetthez képest egy héttel korábban, szeptember 13-án a Parkerdőben rendezünk versenyt. A megszépült parkerdőben kevesebb munkával tudunk célállomásokat kialakítani.

 

 

G. Z.

Kövessen minket a Facebookon is!