Kék hírek 2015. július 4. 08:25

Vigyázzunk értékeinkre nyáron is!

Vigyázzunk értékeinkre nyáron is!
A tanév befejeztével aki teheti nyári szabadságra megy, üdülőhelyre utazik. Embertársaink között azonban egyesek mások gondtalan nyaralását, pihenését kihasználva törvénysértő cselekményeket követnek el. A betörők és a tolvajok soha sem mennek szabadságra! Igaz a mondás "Alkalom szüli a tolvajt", de az alkalmat ne Önök teremtsék meg.

Hajlamosak vagyunk üdülésünk során könnyelműen viselkedni, kisebb odafigyelést tanúsítani értéktárgyainkra. Az alábbiakban néhány olyan megoldásra teszünk ajánlást, melyek figyelembevételével elkerülhetik, hogy sértetté váljanak, rossz emlékeik maradjanak a nyárról.

A nyári melegben sokan nyitott ablak mellett alszanak, nappal az ajtókat is nyitva tartják. A betolakodó rovarok ellen a szúnyogháló megfelelő védelmet biztosít, de értékeik védelme szempontjából nem jelent megoldást. Sok bűnügyi híradásban olvashatnak az ún. "szúnyogháló kivágás vagy letépés" módszeréről, melynek során az ablakon lévő szúnyoghálót kivágva, letépve hatolnak be a bűnözők a lakásba.

Javasoljuk, hogy nappalra, amikor nem tartózkodnak otthon, a legnagyobb meleg ellenére is zárják be az ablakokat, ajtókat. Az éjszakai nyitott ablak melletti alvás esetére is van már megoldás az illetéktelen behatolás megakadályozására. Biztonságtechnikai üzletekben kapható mozgatható, mozgásérzékelővel ellátott riasztókészülék, amely a nyitott ablak közelében elhelyezve hangjelzéssel riaszt, az esetleges behatolás esetén. Ez a mobil riasztóberendezés alkalmazható az udvaron, erkélyen elhelyezett értéktárgyak, kempingezés során a sátorban, lakókocsiban elhelyezett értékek védelmére is, a hatósugarába kerülő mozgó tárgyak, személyek jelenlétét hangadással jelzi.

Az egész évben lakott otthonok esetében nyári szabadság idejére, amikor őrizetlen a lakás, lehetőség van biztonságtechnikai vállalkozásoktól bérelni mobil riasztóberendezést, mely riasztó jeleit a vállalkozás diszpécserközpontjának, vagy a rendőrségnek továbbítja, és onnan indul intézkedő járőr. Amennyiben üdülni megy a család, kérjék meg megbízható rokonukat, megbízható szomszédjukat, hogy levélszekrényüket rendszeresen ürítse ki, ugyanis a megtelt levélszekrény árulkodó jel a tolvaj számára, hogy senki nem tartózkodik a lakásban.

Arra is megkérhetik megbízottjukat, hogy ne csak a virágokat locsolja meg, hanem az utcai függönyöket alkalmanként húzza el, kapcsolja be a rádió,- vagy tévékészülékeket. Elektronikai üzletekben beszerezhető televízió műsort imitáló eszköz is, mely időzítővel összekötve külső szemlélő számára azt a látszatot kelti, hogy a háziak odahaza vannak, nem őrizetlen a lakás. Kertes ház esetén jó módszer, ha szomszéd vagy ismerős az Önök lakása előtt parkol esetenként gépkocsijával. Hosszabb út előtt javasoljuk a gépkocsit ellátni különböző elektronikus védelmi berendezésekkel, mint pl. elektromos indításgátló, riasztóberendezés.

A védelem hatásfokát mechanikus eszközökkel is tudjuk növelni. Ajánljuk a sebességváltókar-bilincset, a különböző pedálbilincseket, kormányzárakat. Ne felejtsék el alkalmazni is ezeket a védelmi eszközöket! Felhívjuk a figyelmüket, hogy bármilyen védelmi berendezés vásárlása előtt győződjenek meg arról, hogy az eszköz rendelkezik-e MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) minősítéssel. Az üdülőhely felé autóval közlekedve – amennyiben megállnak, pihennek – soha ne hagyják az autót lezáratlanul, értékeiket ne látható helyen tartsák. Tegyék azokat a gépkocsi csomagtartójába. Igaz, hogy az sem értékmegőrző, de az eltakart tárgyak nem jelentenek csábítást a tolvajnak.

Éjszakai pihenő esetén soha ne az út szélén álljanak meg, mindig keressenek kivilágított parkolót, vagy benzinkutat. Az autó szélvédőjét betörni, és az értékeket kikapni pillanatok műve. Mire felébrednek, a tolvajnak és értékeiknek már hűlt helye. Sajnos gyakori elkövetési mód, hogy parkolóban, benzinkútnál, stb. kiszúrják az autó kerekét és azt követve megállás után, segítséget imitálva eltulajdonítanak különböző értéktárgyakat, pénzt stb... Kérjük, hogy ilyen esetekben is körültekintően járjanak el, akár külföldön, akár Magyarországon.

Az üdülőhelyre érkezve törekedjenek arra, ha nem közlekednek az autóval, azt lehetőség szerint kivilágított, szem előtt lévő parkolóhelyen hagyják. Az autóból minden értéket, a gépkocsi okmányait és az egyéb személyes iratokat is vegyék magukhoz, helyezzék biztonságba. Amennyiben lehetőség nyílik rá, vegyék igénybe a szálláshely értékmegőrzőjét. Ékszereket, értékes műszaki tárgyaikat kirándulás, strandolás idejére ott helyezzék el. Fürdőzés alkalmával csak a szükséges pénzmennyiséget tartsák maguknál – ékszert, videokamerát, fényképezőgépet, stb. – vagy hagyják otthon, illetve valaki mindig maradjon a parton az értékek mellett. A gépkocsi indítókulcsát soha ne hagyják látható helyen, a rajta lévő riasztó távkapcsolóját is felhasználva a tolvaj feltűnés nélkül eltulajdoníthatja járművüket.

Városnéző séta közben sem feledkezzenek meg arról, hogy a zsebtolvajok előszeretettel portyáznak az üdülőhelyeken a nagy tömegben. Pénztárcájukat, okmányaikat lehetőség szerint övtáskában elől, vagy lezárt válltáskában hónalj alá szorítva javasoljuk maguknál tartani. A táska érintetlenségét többször ellenőrizzék. A tolvajok szinte mindig csoportosan tevékenykednek, és a bűncselekmény elkövetése előtt az Ön figyelmének elterelésére törekednek. Kedvelt trükkök: az áldozat tudatos oldalba lökése, vagy ruhájának szándékos bepiszkítása és a tisztogatás közbeni "segítsége", cigaretta vagy tűzkérés. Ha tetten éri a zsebtolvajt, hangosan kérje az emberek segítségét, a zsebtolvaj soha nincs egyedül!

Amennyiben személy- és vagyonvédelemmel kapcsolatban kérdésük merülne fel, forduljanak bizalommal a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályához az 06-76-513-300/3127-es telefonszámon.

Ha bűncselekmény áldozatává váltak feljelentésüket a 112-es általános segélyhívó számon.




 

Kövessen minket a Facebookon is!