Helyi hírek 2015. július 8. 07:30

Arcok a piacról

Képgaléria
Arcok a piacról
Jászszentlászlóról érkezik tejeskocsijával a félegyházi piacra minden kedden, pénteken és vasárnap Kiss Gáborné Gyöngyi. A tej mellett túrót, tejfölt, vajat, tehén-, kecske- és juhsajtokat hoz, amit lankadatlan mosollyal kínál.

A Kiss házaspár húsz éve tart állatokat, de a farm portékái csak azután kerültek piacra, hogy Gyöngyiből munkanélküli lett.

– Ruhaipari technikusként Kiskunhalasra jártam dolgozni, a Levis gyárba. Azután kezdtem új életet, hogy munkanélküli lettem – meséli a fiatalasszony, miközben nylonzacskóval a kezén, nagy műgonddal kiemeli a füstölt sajtot a hűtött pultból, s kóstolót kanyarint vevőjének mielőtt lemérné a gusztusos darabot. Innen senkinek sem kell zsákbamacskát hazavinni, bár a legtöbb vevő pontosan tudja, hogy mire számíthat, mivel évek óta Gyöngyinél vásárolnak.

– Munkahelyteremtő pályázat segítségével vásároltuk meg a tejkiosztó automatát és a tartályokat 2011-ben, 2012 óta hordom az árut Félegyházára – folytatja a történetet, már új vásárlóra mosolyogva. Tisztára mosott műanyag edény kerül elő a szatyorból, tejföllel kéri telemérni a gyakorlottnak látszó háziasszony.

Közben megtudom: 12 fejőstehén, 50 kecske és 22 juh van a gazdaságban. A teendők zömét a házaspár maga végzi, néha akad egy-két segítség az állatok körül. Az első fejést hajnali négykor kezdik, a tejet azonnal lehűtik, a tartályokba töltik, és már indul is Gyöngyi a jellegzetes autóval a piacra. Amit délig a tartályokban marad, abból sajt, túró lesz.

– Amikor hazaérek, azonnal elkezdjük a feldolgozást, ez kitart a második fejésig, ami délután 4 órakor van. A receptek saját fejlesztések, a magam tapasztalatai alapján tökéletesítettem a könyvekből tanultakat, és persze figyelembe veszem a vevők visszajelzéseit is. A legkeresettebb a lilahagymás és a natúr tehénsajt, de sokan keresik a köményes, a chilis, a borsos, a füstölt és a füstölt fokhagymás sajtokat is. Ha van rá igény, készítek például provance-i ízesítésűt is, de a kínálatnak gyakorlatilag csak a fantázia, no és az idő szab határt.

Gyöngyi a vajkészítés titkait például egy 1820-ban kiadott szakkönyvből fürkészte ki. Abból tudta meg azt is, milyen körültekintően kell eljárni, ha az ember jó alapanyagot, azaz „kedves tejet” akar. Márpedig Gyöngyi azt akar. Feltétele ennek többek között a fejési idők pontos betartása, a jó tartási körülmények és a minőségi takarmányozás. A végtermékekben a Parajdról származó só az egyetlen tartósítószer, a semmivel össze nem téveszthető alkotóelem pedig Gyöngyiék gondos odafigyelése és munkaszeretete, ami minden egyes terméküket olyan egyedivé teszi.


T. T.



 

Kövessen minket a Facebookon is!