Program 2015. július 10. 09:00 Forrás: petofiszallas.hu

Keresztény Motoros Zarándoklat Pálosszentkúton

Képgaléria
Keresztény Motoros Zarándoklat Pálosszentkúton
Ismét megrendezi a településen július 11-én a hagyományos keresztény motoros zarándoklatát a Magyar Pálos Rend és a Petőfiszállás-Pálosszentkúti Plébánia.


A programból:

8:00 Imádság a templomban

8:30-tól érkezés a kegyhelyre

10:00 Szentmise a lourdes-i barlang előtt az összes motorossal, majd felvonulás a kiskunfélegyházi Újtemplom elé, ahol megáldják a járműveket. 

12:00 Ebéd

14:00-től motoros játékok

16:00-17:30 Napraforgó Meseszínház interaktív előadása gyerekeknek és felnőtteknek.

19:00 A nap lezárása, imádság a templomban.
 

A mai Petőfiszállás község Bács-Kiskun megyében és a Kalocsai egyházmegyében fekszik, közel Kiskunfélegyházához. Történelme során a következő neveken ismerték: Ferencszállás, Pálos-szentkút, Petőfiszállás.

Petőfiszállás - Ferencszállás néven - a XIII. században a Magyarországra beköltöző kunok egyik települése volt a Kiskunság területén. A falunak saját temploma volt. A község békés életét a XVI. században a török hódítás törte meg. A portyázó török-tatár csapatok elől a lakók a nagyobb védelmet biztosító városba, Kecskemétre költöztek.

A falu határát - több más kun pusztával együtt - Kecskemét városa legelőnek bérelte. A török kiűzése után (1686) a felszabadult Jászkunságot a bécsi udvar a Német Lovagrendnek adta el. Az egykori kiváltságos terület lakói azonban sorsuk rosszabbodásába, abba hogy jobbágysorba kerültek, nem nyugodtak bele. Elérték, hogy a vételárat saját erőből visszafizetve, a szolgaságból megválthatták magukat. Ennek során - a megváltási összeghez való hozzájárulás arányában - a termőföld saját tulajdonukba került.

Ez az önmegváltás, a redemptio a Jászkunságban felszámolta a jobbágyságot, és létrehozta az árutermelő paraszti birtokokat. Ferencszállás-puszta területét Kiskunfélegyháza váltotta meg, s továbbra is legelőként hasznosította.

A legenda szerint 1791-et írtak, amikor egy pásztor, nyáját az éjjeli órán is legeltetvén egy ismeretlen forrásra bukkant, melynek vizében a nagy fénnyel tündöklő Szűz Mária alakját pillantotta meg. A hír gyorsan terjedt a környéken és sokan jöttek a forráskúthoz a csodát látni, vizéből pedig betegeiknek vittek haza. A hagyomány az eseményt azzal magyarázta, hogy annak idején a falu papja a betörő török csapatok elől a templom előtti forráskútba rejtette az Oltáriszentséget, nehogy a törökök megszentségtelenítsék.

Az 1700-as évek végén - mondja egy másik csodás történet - egy béna koldus jött a Szentkúthoz. Ivott a vízből, megmosakodott, s meggyógyult: lába visszanyerte erejét. Mankóit a forrás mellett földbe szúrta, ezek kihajtottak és nagy fává terebélyesedtek. A fákat később a búcsúsok szilánkonként széthordták.


Fotók: Szabó Sándor - 2014-es motoros zarándoklat Pálosszenkúton



 



 

Kövessen minket a Facebookon is!