Egészségügy 2015. július 6. 12:40 Forrás: MTI

Bezárnak a nagy szociális otthonok

Bezárnak a nagy szociális otthonok
Egy jövőre kezdődő uniós program keretében mintegy 3600, fogyatékossággal élő ember hagyhatja el a nagy szociális gondozó intézményeket; ellátásukat kisebb otthonokban szervezik meg, egyénre szabott szolgáltatásokat kapnak, és az arra képes emberek önállóbban élhetnek majd.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára azt mondta, 2016-ban 36 milliárd forint uniós forrásból folytatódik az úgynevezett kiváltás, azaz a nagy vidéki intézményekben elhelyezett, fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációja, kisebb lakóegységekbe költöztetése. Idén 660, fogyatékossággal élő embert költöztettek ki az intézményekből kisebb közösségekbe, amire 7 milliárd forintot fordítottak.
 

Uniformizáltak

Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, a vidéki szociális intézményekkel elsősorban nem az volt a baj, hogy nagyon sok embert gondoztak egy helyen, hanem az, hogy egyfajta rossz intézményi kultúrában működtek, a lakókat pedig gyakran - tekintet nélkül eltérő állapotukra, fejleszthetőségükre - egységesen kezelték, uniformizálták.
 

Igényekhez illeszkedő szolgáltatás

A cél az - mondta Czibere Károly –, hogy minden gondozott az igényeihez illeszkedő szolgáltatást, ellátást kapjon, továbbá hogy lehetőségeihez mérten önálló vagy önállóbb életet éljen. Sok szociális intézményben a gondozottak évek óta szinte ugyanazon a néhány négyzetméteren mozognak az étkező, a csoportszoba és az ágyuk közötti vonalon, ez az elszigeteltség pedig nem segíti őket abban, hogy fejlődjenek, hogy az emberhez méltóbb, értéket teremtő életet élhessenek. Az 5-12 személyes lakóegységekbe költöző gondozottak - állapotuktól függően - iskolába, képzésekre vagy munkába járhatnak majd.
 

Csak a városokban

A jövőben csak városi környezetben hoznak létre lakóegységeket, mert csak ott biztosíthatóak a szükséges szolgáltatások, a munkahely és a társadalmi integráció, az adott helyi közösségi életbe való bekapcsolódásuk. Az államtitkár hangsúlyozta, a jövőben csak ott hoznak létre új lakhatási szolgáltatásokat, ahol a fogyatékossággal élő emberek, a szociális szakemberek és a környezet is készen áll arra.



 

Kövessen minket a Facebookon is!