Helyi hírek 2015. július 8. 17:25

Elindult a strandtábor

Képgaléria
Elindult a strandtábor
Idén júliusban immár 11. alkalommal valósult meg az Izgők- Mozgók strandtábora a félegyházi strandon. A gyermekekhez az időjárás is kegyes volt, a kánikulában szabadprogramok keretében víz közelben tölthetik a napot. A tábort ebben az évben július 31-ig tervezték. Fekete Mária szervező munkáját pedagógusok és önkéntes diákok segítik.

A strandtábor megszervezése, az önkéntesek, segítők keresése májusban elindult. A játékos programok mellett nagy hangsúlyt fektetnek napközben az úszásoktatásra. Kis korban kezdik a tanítást, mert ezt követően tudnak biztonsággal vigyázni a gyerekekre. – mondta el Fekete Mária szervező.

- A kikapcsolódást segítve trambulinnal, csocsóval, kötélpályával, ugráló várral várjuk a gyermekeket. Kézműves foglalkozást, számháborút és egyéb érdekességeket is kitalálunk számukra. Fontos, hogy jól érezzék magukat.

 

Mennyi gyermekkel foglakoztok hetente?

Az ideális a 30-35 fős létszám, de ez függ az időjárástól. Kánikulában többen vannak. Szabadabb tábort szervezünk, nem korlátozzuk a fiatalokat, nem kötelező részt venni minden foglalkozáson. A vízközelsége mindig nagyúr, a gyerekekkel sokat vagyunk benne. Ha úgy adódik, alkalmazkodunk az időjáráshoz, hűvösebb napokon másfajta programokkal készülünk.

Egy átlagos napot az átöltözést követően reggeli tornával kezdünk. Hétfőnként főleg ismerkedős játékok vannak, a hét közepére pedig már kisebb közösségek kialakulnak.

 

Mire kell figyelni a tábor során?

Vegyesen érkeznek hozzánk a gyerekek, más törődést igényel egy 5 éves és mást egy 11 éves. A kisebbekkel többet foglalkozunk, a nagyobbak már önállóbbak. Nagy segítség számunkra az önkéntes diáksereg, akik közül hetente hatan a táborban vannak. Korban közelebb állnak a gyerekekhez, jobban szót értenek velük.

 

A strandtábor évek óta bevált program a családok, gyermekek számára. Sokan visszatérnek nyaranta.

Akadnak olyanok is, akik 11 év alatt kinőtték a tábort, de mindig van utánpótlás. Fontos, hogy a szabadban vagyunk, kiszakadnak a gyerekek a négy fal közül, a számítógép a televízió világából. Közösséget építünk, célunk, hogy barátkozzanak a gyerekek.

 

A tábor sátorozással zárul.

Az utolsó héten mindig itt alvós hetet tartottunk, amit most a tervek szerint a harmadik héten tartunk meg, de ez is képlékeny, mert függ az időjárástól. Zárásként a szülőkkel közös vacsorát szervezünk.

 

 

G. Z.

Kövessen minket a Facebookon is!