Helyi hírek 2015. július 9. 10:40 Forrás: Petőfi Népe

Megúsztuk a vihart

Megúsztuk a vihart
50 esetben riasztották a tűzoltókat a szerda éjszakai vihar miatt Bács-Kiskunban. Noha megyénkben a legmagasabb, piros riasztás is érvényben volt, különösebb károk nélkül vonult át a förgeteg.

Leszakadt faágak, úttestre dőlt fák okozták a legtöbb munkát szerdán este és éjszaka a tűzoltóknak Bács-Kiskun megyében. Az országon végigsöprő viharral összefüggésben közel 50-szer kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak megyénkben. Tekintve, hogy országszerte közel 3000-szer kérték a tűzoltók segítségét, illetve, hogy a megye egyes járásaiban a legmagasabb, piros riasztást is elrendelték, ez a szám nem sok, ez a vihar tehát különösebb károkozás nélkül átvonult felettünk.

A legtöbb segítségkérés Kecskemétről és Kiskunfélegyházáról, illetve ezen városok térségéből futott be a tűzoltókhoz – tudtuk meg Kovács Andreától, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjétől, aki hozzátette: a szél miatt sok fa, illetve faág vezetékekre zuhant. A viharos erejű szél miatt három lakó- és melléképületben keletkezett kár, illetve Lakiteleken egy kerítés is kidőlt. Kecel és Kiskőrös között, az 5301-es úton egy kettéhasadt fa egy autót is megrongált. A vihar során megyénkben senki sem sérült meg.

Érdekes, hogy a vihar megérkezésével egy időben megszaporodtak a szabadtéri tüzek. A napokig tartó forróság, illetve a szárazság miatt egyébként országos tűzgyújtási tilalom van érvényben. Mivel a vihar „első felvonása” csapadékot nem nagyon hozott megyénkbe, a szárazság és az erős szél együtt kedvezett a szabadtéri tüzek kialakulásának. Ilyen körülmények között akár egy eldobott cigicsikk is lángra lobbanthatja a növényzetet.

Szerdán késő délután és este összesen 16-szor vonultak a tűzoltók szabadtéri tüzekhez a megyében. Szentkirály külterületén például lábon álló gabona égett, a tűz egy 120 négyzetméteres melléképületet is elért. Tiszaalpáron szintén lábon álló gabona kapott lángra, mintegy 8 hektáron. Több helyen égett az erdő aljnövényzete, illetve lángokban álló vasúti töltés és kisebb kiterjedésű avar- és gaztüzek is adtak munkát Bács-Kiskun megye tűzoltóinak.


Fotó: Válik Mihály - Kecskemét




 

Kövessen minket a Facebookon is!