Sport 2015. július 13. 19:15

Tehetségekben most sincs hiány

Tehetségekben most sincs hiány
A szorgalomban és a kemény munkában hisz Szabó József, a Kiskunfélegyházi Vasas TK birkózó edzője. Az eredményeket ebben az évben is szállították a fiatal birkózók, akik közül Szécsényi Ádám és Rekedt- Nagy Réka teljesítménye emelkedett ki. Ádám fizikálisan erős versenyzőnek számít, így még sokra viheti, míg Réka nővére nyomdokait követve szumóban ért el sikereket. Az egyesület tagjai mozgalmasan töltik a nyarat. Augusztusban a hagyományos balatonföldvári edzőtábor is részese a programnak.

Birkózóedzéseket július 17-ig tartanak a Platán iskola tornatermében, azt követően néhány hetes pihenő következik a tanoncok számára. - mondta el Szabó József, a Kiskunfélegyházi Vasas TK edzője.

- Augusztus 6-án 10 napra elutazunk Balatonföldvárra, amit 15 éve minden évben megtartunk. Pihenéssel egybekötjük, így a családtagok is eljönnek. Nagy csapattal megyünk, rajtunk kívül Bükkről és Korondról érkeznek birkózók és az USA-ból is meglátogatnak minket a Balatonon. Az amerikai birkózó gyerekek Polyák Dani korábbi edzőjének a vezetésével érkeznek Magyarországra.

 

Mire tekintetek szívesen vissza az elmúlt időszakból?

Folyamatosan készülünk és megvannak azok a birkózóink, akik előre viszik a csapatot. Szécsényi Ádámot kiemelném, megnyerte a diákolimpiát, a magyar bajnokságon második lett. Jó eredményei miatt meghívták a serdülő válogatott keretbe, ahol a birkózószövetség szakemberei is figyelemmel kísérik teljesítményét. Jó a hozzáállása, szorgalmas, tehetséges. Nehézsúlyú versenyző, még csak 7. osztályos lesz, de 102-103 kilogramm és 180 centiméter. Várhatóan még nőni fog, 2 métert is elérheti felnőttként. 6 éves birkózik, egyre izmosabb, jó a testfelépítése és folyamatosan fejlődik. Tehetségből van több is az egyesületben, de a szorgalmával kitűnik.

 

Rekedt- Nagy Rékát ugyancsak kiemelném. Tavasszal sérüléssel bajlódott, de bízunk benne, hogy mihamarabb rendbe jön. Ennek ellenére a szumóban sikeresen szerepelt. Hozzá kell tenni, hogy a szumó még nem olyan magas szintű sportág Magyarországon, mint a birkózás, ezért könnyebb jó eredményt elérni. A nővére is szumózott korábban. Réka ugyancsak fiatal, 7. osztályos lesz. EB-n érmet nyert. Szumóra pestszentimrei edző készíti fel. Egyszerűek a szabályok, nincs hibázási lehetőség, néhány másodperces mérkőzések vannak.  

 

Mellettük Szöllősy Balázs diákolimpiai bronzérmet nyert tavasszal. Ügyes birkózó, de nehezen kezelhető. Többre is képes lehetne, de a motiváció, az oda figyelés hiányzik nála.

 

Sok szorgalmas fiatallal foglalkozunk, az edzéseken 20-30-an vagyunk. A félegyháziakhoz Petőfiszállásról hárman járnak be. 2014 őszétől Kunszálláson is elindítottuk az edzéseket heti két alkalommal a Faluházban. 10-12 lelkes fiatallal készülünk, már versenyen is voltak és egy-két érmet szereztek.

 

A nyári program úgy alakult, hogy az iskolát követően egyhetes táborban vettünk részt Soltvadkerten. 10 félegyházi, összesen 45 gyermek készült együtt. Az edzésekre korábbi neves birkózók, olimpikonok is ellátogattak.

A balatoni táborra készülünk, 15 év alatt több száz fiatalt vittünk oda. A korábbi birkózóinkat is összeverbuváljuk ilyenkor. A régi élményeket felelevenítjük, elbeszélgetünk.

 

A versenyszezon ősszel kezdődik. Szabadfogásban diákolimpiát és magyar bajnokságot rendeznek. Erre készítjük fel a gyerekeket. A tréningekbe jelenleg Szabó Emese, EB ezüstérmes birkózó is besegít. Emellett az iskolakezdést követően 6 éves kortól a birkózni vágyókat is várjuk. Fontosnak tartjuk a fiatal tehetségek felkutatását, mert belőlük építkezünk.

 

 

G. Z.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!