Helyi hírek 2014. március 19. 13:22

Arcok a piacról

Arcok a piacról
Herczeg Sándorné őstermelő 7 év óta minden héten négy alkalommal kirakja a mézszínű termékeket a félegyházi piacon, és naponta többször megválaszolja mindazt, amit a vásárlók még nem tudnak erről a különleges táplálékról.

– Férjemmel nyolcféle mézet árulunk, a vegyes-, a selyemfű-, és az akácméz a legkeresettebb, ebben a sorrendben. Visszatérő vásárlóink mellett mindig vannak újak is, a különféle növényfajtákról származó mézet legtöbben tudatosan választják ki ízük, vagy gyógyhatásuk alapján. Például a selyemfűméz jellegzetes, fűszeres ízű, illatos, nyers ételek különleges ízesítője, az akácméz pedig köhögés ellen ajánlott.

– Mire jó még a méz?

– Amellett, hogy kitűnő édesítőszer, könnyen és gyorsan felszívódik, és számtalan hasznos anyagot tartalmaz. Ismertek az élettani és gyógyhatásai, a méz nyugtat, segíti az elalvást, védi a belső szerveinket. Már őseink is használták fertőtlenítésre, külső sérülések ellátására, és belsőleg, torokgyulladásra, vagy vashiány következtében fellépő vérszegénység gyógyítására.

– Árulnak virágport is, és látok legalább 25 féle gyertyát. Ezek milyen célra használhatók?

– A virágpor a növények hímivarsejtjei. Nyomelemeket, ásvány anyagokat, esszenciális aminosavat és vitaminokat tartalmaz. A méhviasz-gyertyák csak formájukban különböznek, tisztítják a levegőt és könnyítik a légzést.

– Mi az, amit nekünk, egyszerű vásárlóknak még tudunk kellene a mézről?

– Hosszasan lehetne sorolni a piacnapokon felvetődő kérdéseket. A legmeglepőbb talán, és ezt az előnyét kevesen ismerik, hogy a méz nem okoz fogszuvasodást. El szoktuk mondani a vásárlóinknak azt is, hogy a méz idővel besűrűsödhet, de ettől nem kell megijedniük, hiszen ez az állapot nem befolyásolja az értékeit. Ha valakit mégis zavar ez a természetes folyamat, 40 fokig melegített vízfürdőben újra folyékonnyá teheti.

– Az idén merrefelé szorgoskodnak a Herczeg család méhei?

– Ahogy a korábbi években is, most is természetvédelmi területen gyűjtenek, ez is hozzájárul a kiváló minőséghez. Férjemmel minden szezon előtt bízunk benne, hogy jó termés várható, és továbbra is hozhatjuk a piacra a mézkészítményeket, hetente négyszer: kedden, pénteken, szombaton és vasárnap.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!