Helyi hírek 2015. július 14. 08:25

Bortúra a 2015. évi Bács-Kiskun Megye Bora díj nyerteseihez

Képgaléria
Bortúra a 2015. évi Bács-Kiskun Megye Bora díj nyerteseihez
A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat minden évben meghirdeti a „Megye Bora” versenyt, amelyet megelőz a Kunsági Borvidék és a Hajós-Bajai Borvidék hivatalos borversenye. A két borvidéki borversenyen aranyérmet nyert borok kerülnek a Régiós Borversenyre. Ezt követi a „Megye Bora” verseny, amely során a szakmai és társadalmi zsűri által legmagasabb pontszámmal díjazott borokból választják ki a legszebb fehér-, rozé-, vörös- és desszertbort. Ezen borok viselhetik az adott évben a „Bács-Kiskun Megye Bora” címet.

A sajtó munkatársainak július 10-én lehetőségük nyílt arra, hogy a 2015. évben nyertes borászatokat meglátogassák, és személyes tapasztalatokat is szerezzenek az ott folyó magas színvonalú szakmai munkáról, illetve hogy a díjnyertes borokon kívül a borászatok más borait is megkóstolhassák. A résztvevőket Rausch Sándor, A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke kalauzolta a túrán.
 

A Bács-Kiskun megye legjobb fehérbora díjat 2015-ben a kiskőrösi Vass Borászat 2014-es évjáratú Irsai Olivér bora nyerte.

A borászatot Vassné Pivarcsi Mária, a Vass Bor Kft. ügyvezetője mutatta be. A Vass Borászat családi vállalkozásként működik 1998 óta. Boraikat saját, illetve a környékről felvásárolt szőlőtermésből készítik. Pincészetük 3500 hl tárolótérrel rendelkezik, melyben a borok kezelése és tárolása 25, 50 és 100 hektoliteres koracél tartályokban történik. Folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően mára olyan, a borkészítés minden fázisát végigkísérő korszerű technológiát tudhatnak magukénak, amely lehetővé teszi a Kunsági Borvidékre jellemző friss és gyümölcsös reduktív borok elkészítését. A szükséges technológiának és odaadó szakértelmüknek köszönhetően a legnevesebb borversenyeken évről-évre kimagasló eredményeket érnek el boraik, ezzel is bizonyítva, hogy a Kunsági borvidék reduktív borainak az élbolyban a helye.

A díjnyertes Irsai Olivér borukat kézi szüretelésű egészséges kiskőrösi szőlőből készítették. A gyönyörű alapanyagnak és a reduktív technológiának eredményeként egy zöldes-sárgás színű, erősen muskotályos ízű, lágy savakkal bíró, friss, gyümölcsös fehérbort kaptunk.
 

A Bács-Kiskun megye legjobb vörösbora díjat 2015-ben a soltvadkerti Frittmann Borászat 2011-es évjáratú Merlot bora nyerte.

A vendégeket Frittmann János, a FRITTMANN Testvérek Kft. ügyvezetője fogadta. A FRITTMANN névvel fémjelzett borok családi vállalkozásban Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban készülnek. A Frittmann testvérek mellett, az egész család szerepet vállal a szőlész, borász, kereskedelmi tevékenységben. Ezen a magyarországi legnagyobb borvidéken már a szüleik nagyszülei is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. Az új generáció sem fordult el ettől a hagyománytól, a két legifjabb fiú is borászatot tanult. A szülőktől örökölt családi birtok bővítéssel jelentős pincészetté nőtte ki magát. Ez idáig már 45 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény van a család birtokában, továbbá egyes fajtáikhoz a környező gazdáktól integrálnak válogatottan jó minőségű szőlőt.

A borászat díjnyertes 2011-es évjáratú Merlot bora barrique hordóban érlelt, bársonyos, szép, lekerekedett savakkal bíró vörösbor. A hordós érlelés szépen kidomborítja a kesernyés csokoládé ízt. Enyhe gyümölcsösség jellemzi, amely főként az erdei gyümölcsökre emlékeztet. Kellemes hatást adó tanninokkal rendelkező vörösbor. Ajánljuk pörköltekhez és vadételekhez 16-18°C-on.
 

A Bács-Kiskun megye legjobb rozé bora díjat 2015-ben a bajai Dragan Borászat 2014-es évjáratú Kékfrankos Rosé bora nyerte.

A borászat vezetője, Sümegi Dragan elmondta, hogy szüleivel 1980-ban, 6 éves korában telepítették az első szőlőtőkéket az ősi szülői ház körül elterülő földterületen. A hosszú évek során mindig meghatározó volt a nagyszülők-szülők segítsége. Fiatal srácként arról álmodott, hogy majd egyszer, ha nagy lesz, borász lesz. Mindig is szeretett volna valami olyat alkotni, elérni, amivel örömet szerezhet másoknak. 1999-ben kezdték el a borászatot erőteljesebben fejleszteni, a szülei mindenben támogatták, segítették. Édesapja halála óta édesanyjával vezetik a vállalkozást, továbbá párja és lányai a biztos pont-háttér, amellyel és amiért teljes erőbedobással és odafigyeléssel tudja végezni a mindennapi munkáját. 15 éve jönnek évről-évre a szép helyezések bronz-, ezüst- és aranyérmek formájában. Hitvallása: csak kiváló portékát szabad az embernek kiengedni a kezei közül! Fő irányvonala a minőségi borkészítés, amelyet jó technikai háttérrel-szervezéssel és irányítással lehet csak jól működtetni.

A díjnyertes Kékfrankos Rosé bor színében halvány rózsaszín megjelenésű. Illatában friss, bogyós, intenzív, érett cseresznye. Kóstolva az első benyomás, amivel találkozunk, a gyümölcsösség. Arányai jók, egyensúlyos, szép tartású, hosszú utóízű, még egy percen túl is érezhető a jelenléte. Harmonikus bor. A szén-dioxid tovább fokozza az íz- és illatélményt. A nyári esték, beszélgetések kiváló kísérője, a vacsorákat fenségessé koronázza. Fogyasztását 12-14 fokra hűtve ajánljuk!
 

A Bács-Kiskun megye legjobb desszert bora díjat 2015-ben a borotai Koch Borászat 2007-es évjáratú Koch Ice Wine Rajnai rizling Jégbora nyerte.

A vendégeket Koch Csaba, a Koch-Vin Kft. ügyvezetője vezette körbe. A Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidéken, Borota község határában, a Baja-Kiskunhalas főútvonal mellett található. A borászat több évtizedes múltra tekinthet vissza. A szőlőtermesztés és borászkodás családi hagyomány, mely az évek során tovább szállt apáról fiúra 10 generáción keresztül. A borászat 1996-ban költözött a jelenlegi helyére, mivel a löszfalba vájt császártöltési pincéket kinőtték, és itt sikerült egy fejleszthető pincészet alapjait lerakniuk, amit több ütemben építettek, bővítettek. A birtok most 110 hektár nagyságú, melyhez 15 ezer hektoliteres kapacitású pincészet épült ki. A Koch Borászat 2012-ben egy nyolcszobás panzióval bővült, ahol 24 vendéget is magas színvonalon el tudnak látni. A borászat egyszerre 3 csoportot is tud fogadni 2 vendéglátós pincében és egy kóstoltató helyiségben, csoportonként 20-60 főig. A 2014-es év is sikerekkel gazdagította borászatot, melynek egyik legelismertebb eredménye „Az év pincészete 2014” cím elnyerése.

A mély tónusú, szinte már óarany színű Ice Wine Rajnai rizling Jégborhoz mínusz 7 fokig vártak a szürettel. A hideg hatására a tőkéken hagyott bogyókban jégkristályok képződtek, így a fagyott szemekből préseléskor lassan folydogált ki a rendkívül zamatos, magas cukortartalmú must. Az étkezéseket kiválóan lezáró desszertbor gyümölcsös illatában kajszi, mogyoró, mandula és akácméz játszik egymással. 

Kövessen minket a Facebookon is!