Helyi hírek 2015. július 13. 19:45

A medencékben fürdenek, a tetőn erőművet építenek

Képgaléria
A medencékben fürdenek, a tetőn erőművet építenek
Süt ránk a nap – amit nagyon szeretünk –, az a berendezés pedig, amit most felszerelünk az uszoda tetejére, az átalakítja a fényt, a napsugárzást villamos energiává. Így magyarázza Pengő János, a Kunvill Kft. ügyvezetője azoknak a munkálatoknak a lényegét, amelyeknek köszönhetően naperőmű épül a városi strandon. A napelemek felszerelése és a belső munkálatok azonban nem zavarják a fürdőzni vágyókat.

Egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően valósíthatja meg a város, illetve az üzemeltető VSZKSZ a naperőmű megépítését. Az uszoda tetejére ezekben a napokban 196 napelemet szerelnek fel, miközben kiépítik a beltéri egységeket is. Miután a rendszer összeáll, a strand területén elektromosságot használó eszközök, gépészeti berendezések áramellátásának jelentős részét a napenergia szolgáltatja.

Az erőmű 50 kilowattóra teljesítményre képes, ami tíz családi ház napi áramigényét fedezné. A rendszer nem csak a napsütötte órákban működik. Felhős időben, télen is termel áramot, amikor fényt kapnak a napelemek. Igaz, akkor kisebb teljesítményű.

A pályázati beruházásnak köszönhetően a strandon lényegesen csökken a villanyszámla. A városvezetés éppen ezért tervezi, hogy amennyiben további pályázati lehetőségek nyílnak, a többi közintézményt is naperőművel látják el.

 

H. S.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!