Kultúra 2015. július 19. 07:30

Híres emberek kéziratai a levéltárban – Móra Ferenc

Híres emberek kéziratai a levéltárban – Móra Ferenc
Móra Ferenc kultusza szülővárosában, Félegyházán, már az író életében elkezdődött. Ennek a tiszteletnek egyik sarkalatos állomását jelentette a város által adható legnagyobb elismerés, a díszpolgári cím adományozása.


1927-ben érkezett el Móra Ferenc írói működésének 25. évfordulója. A jeles esemény kapcsán országszerte ünnepelték őt, népszerűsége egyre nőtt. Félegyháza is szerette volna kifejezni nagyrabecsülését nagy szülötte iránt, így 1927 december végén több helyi képviselő benyújtott a képviselő-testülethez egy javaslatot, melyben indítványozták Móra Ferenc díszpolgárrá választását. A javaslatot elfogadta a testület, a döntésről értesítették Mórát is. Az író december utolsó napján kelt levelében köszönte meg a megtiszteltetést, ahogy írta: „Azt hittem, csak azok tartanak már engem a magukénak otthon, akik a temetőben porlanak, s lám ti meggyőztök róla, hogy otthonom van nekem az élő szívekben is, fényesebb és dicsőségesebb otthon, mint amit megérdemlek.” A közölt aláírás ezen levél alján szerepel.

A díszpolgári cím átadása azonban késett, mert politikai ellentétek miatt néhányan megfellebbezték a képviselő-testület határozatát. Az ünnepélyes díszközgyűlésre, mikor is átadták Mórának a díszpolgári oklevelet, 1929. június 9-én került sor. Ugyanezen a napon avattak fel egy emléktáblát az akkor – tévesen – Móra szülőházának vélt épület falán és ekkor nevezték el az íróról az addigi Daru utcát Móra Ferenc utcának. (Később tisztázódott a szülőház helye a Szarvas utcában, amely 1972-ben vette fel Móra nevét és ekkor kapta vissza eredeti nevét a Daru utca.)

A díszpolgári oklevél adományozásától kezdve napjainkig Kiskunfélegyháza számos módon bizonyította, hogy hűségesen és tisztelettel ápolja nagy fiának emlékét.
 

Ónodi Márta



 

Kövessen minket a Facebookon is!