Program 2015. július 16. 07:30

Bemutatkozik a Móra Ferenc Társaság

Bemutatkozik a Móra Ferenc Társaság
Móra Ferenc születésének 136. évfordulóján mutatkozik be első alkalommal Félegyházán a nemrégiben újjáalakult Móra Ferenc Társaság. Július 18-án a szülőháznál az alapító tagok „Helyettem írta Móra” címmel tartanak előadást, amelyben kedvenc műveiket idézik. A rendezvényen a Mórák receptjei alapján készült sütemények kóstolója is várja az érdeklődőket. A megemlékezés 11.30-kor koszorúzással zárul az író Móra téri szobránál.

A Móra Ferenc Társaság 1934-ben alakult azzal a céllal, hogy őrizze és közvetítse az író szellemi örökségét. A társaság működését 1948-ban a hatalom megszüntette. Újjáalakulására Vészits Andrea, az író dédunokája kezdeményezésére 2015 májusában került sor 18 alapító taggal.

Az alakuló ülésen elnökké Vészits Andrea írót, forgatókönyvírót és Kapus Bélánét, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnökét választották. A titkári feladatokkal Kállainé Vereb Máriát, a gazdasági teendőkkel Wolnerné Vidéki Szilviát bízták meg. Elnökségi taggá választották Fogas Ottót, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatóját. A sajtóreferensi teendőkkel dr. Luchmann Zsuzsannát és dr. Medgyesi Konstantint bízták meg.

A megalakult társaság fő célja az egykori Móra Ferenc Társaság hagyományainak felélesztése,a kor igényei szerint. A szellemi örökség ápolása mellett a feladatok között szerepel a határainkon túli, Móra nevét viselő iskolák, egyesületek tömörítése, valamint a gyermek- és ifjúsági irodalom terjesztése és népszerűsítése.

A Móra Ferenc Társaság a városi könyvtárban várja az új belépők és pártoló tagok jelentkezését.
 

s-r



 

Kövessen minket a Facebookon is!