Sport 2015. július 17. 19:45

Fiatal kapusokat képeztek

Képgaléria
Fiatal kapusokat képeztek
A modern labdarúgásban jelentősen átalakult a kapusok szerepe. Sokoldalúbb, labdabiztosabb, gyors reagálású, mentálisan erős portásokat követel a játék. A harmadik alkalommal megrendezett kapustáborban ezeket a képességeket fejlesztették, külön kitérve az egyéni hibák feltérképezésére, kijavítására. Kerpics Ferenc kapusedző és Tóth Péter 26 fiatallal foglalkozott a tábor során. A tréningeken Kornok Dávid, az Újpest 17 éves kapusa, az FC Köln utánpótlásába bejutott játékos is részt vett.

A kapustábort Gulyás László, korábbi portárs emlékére harmadik alkalommal rendezték meg július 14-17. között a Honvéd pályán. Az előző évek munkáját követően idén rekord számú részvevővel bonyolították le a tábort. – mondta el Kerpics Ferenc kapusedző.

- Tavaly 18, idén 26 gyermek volt. Külön öröm, hogy a félegyháziak között egyre több tehetséget találunk. A kisebbek labdás edzését én végeztem, míg az erőnléti edzést Tóth Péter tartotta meg.

Kornok Dávid személyében igazi tehetséggel találkoztak a táborozók. Dávid az UTE csapatától Kölnbe igazolt. Hat éves kora óta tanítványom, rövid beszámolót tartott a gyerekeknek arról, hogyan lehet kitartással és szorgalommal magasabb szintre eljutni.

 

- A tehetségekkel szemben nagyobb az elvárás.

- Ő egyfajta példakép 17 éves kora ellenére. Rendkívül tehetséges, ezért is került külföldre, de azt is tudja, hogy ez még csak az első lépcső, még hosszú út vezet az élsportig. Hallatlan akarattal rendelkezik. Pár éve eltanácsolták a KTE-től, nem volt eléggé magas, erős. Csapat nélkül dolgozni kezdett, naponta edzettem, ami meghozta az eredményt.

 

- Mit lehetett fejleszteni egy hét táborozás alatt?

- Mentálisan fejlesztettük őket, sok kisfilmünk volt az előző táborokból. Nyomon tudtuk követni, hogy mit tanultak meg. Új mozdulatokat sajátítottak el, amiket a későbbiek során hasznosítanak klubjaikban. Másképp képeztük a 6 éves kezdő kapusokat, ők még csak az alapokkal ismerkedtek meg. A nagyobbaknál taktikai, elméleti elemek is voltak.

 

- Átalakult a kapusok szerepe a labdarúgásban, sokoldalúbbnak kell lenniük a pályán.

- A kapusokra fontos szerep hárul. Össze fogják a védelmet, tőlük indulnak az ellentámadások is.

 

Tóth Péter, a Kiskunfélegyházi HTK kapusa Kerpics Ferenc segítőjeként vett részt a fiatalok képzésében.

- A kapusok világa teljesen más, másfajta edzést végeznek, mint a mezőnyjátékosok. A táborban kezdetben technikai gyakorlatokat oktattunk, amit egyre bonyolultabb gyakorlatok követtek. Újításként Tiszakécskére is elvittük őket, ahol homokban tréningeztek.

 

- Másképp dobjátok a labdát a jobb képességű és a kezdő tanoncoknak.

- Különböző gyakorlatokat tartottunk nekik a szintjüknek megfelelően. A táborba Izsákról, Kecskemétről is jöttek, sőt két leány kapus is akadt, akik közül az egyik először vett részt a foglalkozásokon. Az UTE kapusa Dávid inspirálta a többieket. A példaképnek számító Király Gáborral Szentesen találkozhattak nemrég a fiatal tanítványok, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy folyamatosan 120 százalékot kell nyújtani ahhoz, hogy elérjék a céljaikat, bekerülhessenek egy felnőtt csapatba.

 

- A tábor értékeléssel zárult.

- A hibák kijavítására helyeztük a hangsúlyt, így nem a legtehetségesebbeket díjaztuk elsősorban, hanem azt figyeltük meg, hogy ki tudott legtöbbet fejlődni az egy hét során.

 

G. Z.


 

Kövessen minket a Facebookon is!