Helyi hírek 2015. július 17. 16:00

Nótás kedvét 90 évesen sem veszítette el

Képgaléria
Nótás kedvét 90 évesen sem veszítette el
Egy nóta is felcsendült a 90 éves Almási Imréné születésnapi köszöntőjén. Miután a város nevében Balla László alpolgármester átadta a virágcsokrot és oklevelet, a beszélgetésből kiderült, hogy Rozika néni imád énekelni. Egy kevés pezsgő után az ünnepelt - a köszöntésre érkező vendégekkel együtt - el is énekelte „A Maros-menti fenyves erdők aljában” című kedvenc nótáját.

Rozika néni mindent elmondott magáról. Szeretettel szólt Toncsika fiáról, unokáiról, dédunokáiról és Rózsika lányáról, aki gondviselője, és mindent megtesz azért, hogy betegségei ellenére is kellemesen teljenek napjai. Beszélt arról, hogy nyolcan voltak testvérek, szüleik mezőgazdaságból éltek. Testvéreivel együtt, gyerekként is dolgoznia kellett a földeken, részt venni a kapálásban, az aratásban. Férje a MÁV-nál dolgozott, de a konyhapénzt mindig ki kellett egészíteni. Ezért nagyon sokat kézimunkázott. Gobleinjeinek, hímzéseinek, horgolt terítőinek árából pótolták jövedelmüket.

Az elmúlt évtizedek legszebb emlékeként az éneklést említette. Seres Rózsika barátnőmmel minden vasárnap ott voltunk a misén és énekeltünk. Ha éppen nem együtt mentünk, akkor is tudtuk, hogy mindketten ott vagyunk a szertartáson, mert felismertük egymás hangját. Nagyon-nagyon szerettünk nótázni. Mindig megkönnyebbültünk, amikor énekelhettünk - mondta.

De nem csak a szertartásokon énekeltek. Ha a bálba elmentek, a fiúk is mind egybegyűltek. Körül fogták őket és együtt daloltak.
 

H. S.


 

Kövessen minket a Facebookon is!