Kultúra 2015. július 17. 12:35

Bársony Mihály tekerőlantos előtt tisztelgett a Tiszaalpári Alkotótábor

Képgaléria
Bársony Mihály tekerőlantos előtt tisztelgett a Tiszaalpári Alkotótábor
Az elmúlt évben szabadkezet kaptak a képzőművészek a Tiszaalpári Alkotótáborban a témaválasztásra. Idén azonban koncepcióval indult a félegyházi Holló László Képzőművészkör és a budafoki Mészáros László Képzőművészeti Egyesület tagjainak közös munkája. Alkotásaikkal elsősorban Bársony Mihály tiszaalpári tekerőlantosra, a hangszerkészítőre emlékeztek születésének 100. évfordulója alkalmából – mondta el Török Tamás művészeti vezető a tábor utolsó alkotó napján.

Nem véletlen tehát, hogy az idei képeken gyakran megjelenik a tekerőlant, valamint a népzenéhez kapcsolódó motívum. A téma feldolgozásában a község és a családtagok előadásokkal, baráti beszélgetésekkel segítették a képzőművészeket. Részletesen megismerhették a Népművészet mestere címmel kitüntetett Bársony Mihály munkásságát. Kaptak tekerőlantot a csendélethez, és a mestert ábrázoló fotók is rendelkezésükre álltak.

Török Tamás egy emléklapot, Vass Viola pedig egy plakettet készített a „parasztzseni” születésének 100. évfordulójára.

A tematikához kapcsolódó alkotások mellett természetesen születtek a Holt-Tiszát és vidékét megörökítő festmények, népi motívumokkal díszített tűzzománcok és órák is.

A táborban készült munkákból július 18-án, szombaton 10 órakor nyílik tárlat a tiszaalpári piac csarnokban. A tárlat július 19-éig, vasárnap 16 óráig látogatható.
 

H. S.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!