Kultúra 2015. július 21. 13:00

Az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság Jubileumi tárlata Félegyházán

Képgaléria
Az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság Jubileumi tárlata  Félegyházán
Az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság 25 éves jubileumi kiállítása nyílt meg július 17-én a művelődési központban és a Holló László Képzőművész Kör Petőfi téri kiállítótermében. A tárlat nem véletlenül került a fővárosi bemutató után Félegyházára. A társaság első elnöke ugyanis Dulity Tibor, a városhoz ezer szállal kötődő képzőművész, az amatőr mozgalom újkori atyja, mecénása volt.

Schéffer Anna keramikus, az OKIT elnöke tárlatmegnyitójában elmondta: Dulity Tibor festőművész személye ezt a társaságot Félegyházához köti, mert ő volt az első elnökünk. Ő volt az, aki elindította a rendszerváltás után az amatőr alkotói mozgalmat. Az ő személye volt a garancia arra, hogy az autodidakta alkotók és közösségek  szellemisége megmentődjön, folytatódjon. Emlékére rendeztük meg évfordulós tárlatunkat, amellyel halálának 10. évfordulójára is emlékezünk.

Örülünk annak, hogy társaságunk nemcsak emlékeiben őrzi tovább, hanem azzal, a nevét viselő díjjal is, amelyet minden évben egy alkotótársunknak adunk át. A kitüntető címet az veheti át, aki az ő művészi, művészetpedagógiai, közösségi szemléletét viszi tovább.

A díj kettősen kötődik Félegyházához, hiszen az elismeréshez járó emlékplakettet Rátkai Zsuzsanna félegyházi alkotó készítette.

Az Alföld, a táj-, a nép szeretetét - amelyet Tibor közvetített számunkra-, a most megnyílt kiállítás jól tükrözi – zárta megnyitóját Schéffer Anna.

A kiállítás augusztus 14-éig látogatható a művelődési központban, valamint a képzőművész kör műterem-galériájában.
 

H. S.


 

Kövessen minket a Facebookon is!