Sport 2015. július 22. 10:30 Forrás: Petőfi Népe

Szigorú feltételek, kevés versenyző

Szigorú feltételek, kevés versenyző
A pálmonostori fogathajtó verseny ma már több, mint amatőr hajtók megméretése. Olyan közösségi eseménnyé nőtte ki magát, amihez ragaszkodnak a helybeliek. Ám a verseny megszervezése egyre nehezebb a szigorodó feltételek miatt.

Tizenhetedik alkalommal szervezték meg az amatőr fogathajtók versenyét a hétvégén Pálmonostorán. A megméretést az Urbaniczki testvérek hívták életre. Mivel Urbaniczki Mihály már nem él, a versennyel rá is emlékeznek.

Urbaniczki Sándornak továbbra is szívügye a fogathajtás, ezért a mai napig kiveszi a részét a szervezésből. Lelkesedése az egyesület többi tagjára is átragadt. Sőt, ma már a helybeliek is ragaszkodnak a versenyhez. Olyan hagyomány, amire minden évben számítanak – nyilatkozta Rádiné Gémes Ildikó, a helyi lovas egyesület vezetője. Elmondta, egyesületüknek közel harminc tagja van, a faluban még ma sokan tartanak lovat, nem csak hobbiból, hanem háztáji munkára is. Az egyesület fontos célkitűzése a lovas hagyományok megőrzése, ezért sem hagyják veszendőbe menni a versenyt. Habár egyre nehezebb megszervezni – hangsúlyozta az elnök.

Mint mondta, a szigorodó feltételek miatt évről évre csökken a versenyzők száma. Olyan sok papírt kell beszerezniük, amire nem futja mindenkinek. Kell például útlevélt a lónak, friss vérvétel, védőoltások. Az egyszerű parasztember azonban nem tud tízezreket áldozni ezekre – tette hozzá Rádiné. Azt is elmondta, a jogszabályok szigorítása miatt ma már nem vehetik igénybe alternatív mentőszolgálat szolgáltatásait, csak az Országos Mentőszolgálattól bérelhetnek mentőt, ami 56 ezer forintba került. Eddig viszont a háziorvosi ügyeletet ellátó társaság ingyen biztosította ezt számunkra. A Magyar Lovas Szövetségnek is 10 ezer forint engedélyezési díjat kellett befizetniük, ám ezt is csak az az egyesület teheti meg, amely befizette a 27 ezer forint éves tagsági díjat is. Ezeket a költségeket egyre nehezebben tudják kigazdálkodni a tagsági díjakból és az önkormányzati támogatásból – részletezte a szomorú tényeket az egyesület elnöke.
 

Az amatőr fogathajtó verseny eredményei:
 

Pónifogat: 1. Flóring Tünde (Bugac), 2. Flóring József (Bugac), 3. Gurbó József (Gátér).

Egyesfogat: 1. Stégner László (Jakabszállás), 2. Aczél Imre (Orgovány), 3. Kiss Tamásné (Pálmonostora).

Kettesfogat: 1. Rácz Károly (Felgyő), 2. Endre Károly (Pálmonostora).

Gumiskocsi: 1. Csorba Ferenc (Pusztaszer), 2. Kiss Tamás (Pálmonostora), 3. Szunyi Renáta (Pálmonsotora)


 

Kövessen minket a Facebookon is!