Helyi hírek 2015. július 22. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Sikerült kiemelni a feltárt török kori kutat Kecskeméten

Sikerült kiemelni a feltárt török kori kutat Kecskeméten
A Kecskemét belvárosában talált középkori kút minden elemét sikerült kiásni és kiemelni, mintegy három méter mélységből. Egy másik kút is előkerült a föld alól.

A kútfeltárás nem egyszerű dolog, de a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai sikerrel jártak, és teljes mélységében kiásták és kiemelték a Kecskemét belvárosában talált török kori kutat.

– Megtaláltuk a kút alját, ahol már homok váltja az addig agyagos talajt. Fémkereső segítségével itt három pénzérme is előkerült. Még nincsenek megtisztítva, de valószínűleg dénárok – mondta el Varga Máté, a Kecskeméti Katona József Múzeum régésze.

Az 1600-as évekből való kút valamennyi elemét sikerült kiemelni, összesen 24 vastag gerendát és deszkát. A felső részeket megviselte az idő, ám a mélyebben fekvő faanyag szinte tökéletes állapotban konzerválódott. Olyannyira, hogy a csapolásokat alig bírták szétszerelni.

Az építkezési területen több más régészeti objektumot is találtak, köztük egy másik, kisebb kutat, szintén a középkorból. Ezt egy kiszolgált hordóból készítették építői, a vasdongákat kötéllel, madzaggal helyettesítve. A hordó magassága 140 cm, átmérője 80–90 cm. Utóbbi azért hozzávetőleges, mert a hordó deformálódott – fűzte hozzá Varga Máté. A beépítésre szánt telek nagyobb részét már feltárták a szakemberek, hamarosan végeznek a régészeti munkával.



 

Kövessen minket a Facebookon is!