• Kezdőlap
  • Hírek
  • Program
  • Két hét alatt tíz hangverseny és két kiállítás a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztiválon
Program 2015. július 22. 12:20 Forrás: MTI

Két hét alatt tíz hangverseny és két kiállítás a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztiválon

Két hét alatt tíz hangverseny és két kiállítás a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztiválon
Két hét alatt neves hazai és külföldi előadók tolmácsolásában tíz hangversenyt és két kiállítást hallhatnak-láthatnak a komolyzene és a kultúra szerelmesei a hétfőtől július 31-ig tartó idei Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.

Koós Ildikó, a Hírös Agóra Ifjúsági és Kulturális Központ Nonprofit Kft. programszervezője közölte: a nyitórendezvényen a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar előadásában Bartók és Kodály művek csendülnek fel Pusker Ágnes és Pusker Júlia közreműködésével.

A fesztivál külföldi vendége lesz Victoria Massey Írországból, aki először lép magyar közönség elé ária- és dalestjén. Szintén külföldi szólisták, az Angliából érkezett Eleanor Meynell és az izraeli születésű Ofer Falk lesznek a fesztivál szonátaestjének vendégei, akik hegedű-zongora szonátákat adnak elő. Az érdeklődők hallhatják továbbá Szabó Ildikó csellóművész koncertjét, akinek Lajkó István zongoraművész lesz a partnere – tette hozzá.

Emlékeztetett: a fesztiválon soha nem maradhat ki a műsorból egy kiváló kórus hangversenye. Ebben az évben az Új Liszt Ferenc Kamarakórus lép fel az evangélikus templomban, ahol egy különleges mű bemutatójára kerül sor: Johann Sebastian Bach korál előjátékaiból és korál harmonizációiból Ittzés Mihály állította össze a műsort. A koncert karmestere a fesztivál művészeti vezetője: Nemes László Norbert.

Koós Ildikó szerint igazi kuriózuma az idei rendezvénysorozatnak az Eszencia Zenekar koncertje a Hírös Agóra Kulturális Központban, ahol Csík Jánossal és barátaival kalandozhat a közönség a klasszikus zene, a magyar népzene és a dzsessz világában. A koncert után a Szeredás együttes táncházába várják az érdeklődőket.

Ugyancsak az újdonságok között említette a térzenéket, amelyek a koncertek előtt a főtér új rendezvényhelyszínén, a Lordok Háza melletti Tér a térben csendülnek fel. A térzenei programban fellép a visszatérő vendégnek számító Brass in he Five fúvósegyüttes.

A szervező kitért arra is, hogy Kecskemét 1970-ben adott otthont az első Kodály Szemináriumnak. A Kodály Intézet megnyitása után (1975) folytatta a későbbi nyári kurzusok szervezését. A kétévente megrendezett tanfolyamra a fesztivál ideje alatt, annak részeként ezúttal 28. alkalommal érkeznek a világ minden részéről - Ausztráliától Kínáig, Finnországtól az Egyesült Államokig - Kecskemétre zenepedagógusok azzal a céllal, hogy megismerkedhessenek Kodály zenei nevelési koncepciójának elméletével és gyakorlatával.

A szemináriumon a több évtizedeses hagyományokkal rendelkező pedagógiai kurzus mellett énekesek, zongoristák és zeneszerzők számára mesterkurzusokat is meghirdettek. Az itt tanultakat hangversenyen mutatják be a legjobbak, hasonlóan a pedagógiai mesterkurzus kórusának hangversenyéhez, amelyet a zárónapon a református templomban rendeznek. Jelezte: szeretnék, ha a gyerekek is megismerkednének a komolyzene világával, ezért a Bon-bon matiné előadása Jancsi és Juliska meséjét öt muzsikusra és tizenöt hangszerre hangolva idézi meg a Szórakaténusz Játékmúzeum udvarán.

A sokszínűség jegyében pedig a tánc is szerepet kap a rendezvénysorozaton: a záró programra Pozsonyból érkezik az Ifjú Szívek Táncszínház. A főtéri nagyszínpadon látható műsorukban Bartók Béla és Kodály Zoltán népzenei gyűjtését felhasználva a magyar, szlovák, cigány, zsidó zenék és táncok hűen tükrözik a Kárpát-medence etnikai sokszínűségét.

A Kodály Művészeti Fesztivált 1976 óta kétévente, 2010-től évente rendezik, hagyományosan július második felében Kecskeméten. A résztvevők nemcsak a klasszikus zene kiválóságaival találkozhatnak, hanem egyúttal körbejárhatják a város templomait, nevezetes épületeit, hiszen a koncertek más-más impozáns helyen várják a közönséget.




 

Kövessen minket a Facebookon is!