Helyi hírek 2015. július 23. 11:30 Forrás: Petőfi Népe

Tíz hónapon át tanulták a boldogságot

Tíz hónapon át tanulták a boldogságot
Körülbelül tízezren csatlakoztak ahhoz a tíz hónapos boldogságprogramhoz, ami Bagdi Bella kezdeményezésére szeptemberben indult és a közelmúltban zárult.

Az elmúlt hónapok alatt sorra alakultak hazánkban a boldogságklubok, így Kiskunfélegyházán is. A tudatos jó cselekedeteket gyakorlók közösségének tagjai maguk és mások boldogságát szeretnék elősegíteni.

A helyi Jobb Veled a Világ boldogságklub tagjai Grófné Czere Anikó irányításával valósították meg azt a boldogságprogramot, ami Sonja Lubomyrsky, lengyel származású pszichológus Hogyan legyünk tartósan boldogok című tanulmányára épült. A program során különböző boldogságfokozó technikákat tanulhattak a résztvevők. A klubtagok minden hónap utolsó péntekén találkoztak, hogy elsajátítsanak egy-egy boldogságfokozó gyakorlatot, mint például: a hála, az optimizmus, a társas kapcsolatok boldogító ereje, a boldogító jó cselekedetek, az apró örömök élvezete, az önbecsülés, az önszeretet, illetve a megbocsátás gyakorlását.

A kezdeményezéshez számtalan óvoda és iskola is csatlakozott, így a pedagógusok a hagyományos tantárgyak mellett boldogságórákat is tartottak. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy megérte a fáradozást. A visszajelzések alapján javult a közösségek minősége, illetve a gyerekek tanulmányi eredménye is. Ugyanakkor a boldogságklub felnőtt tagjai is pozitív eredményekről számoltak be – mondta a félegyházi klubvezető.

Anikó elmondta, nagyon szoros kapcsolat alakult ki a klubtagok között, akik ma már nem csak a foglalkozásokon, hanem hétköznapokon is találkoznak, közös programokat szerveznek. Voltak együtt koncerten, kiállításon, előadásokon, jótékonysági eseményeken, sportnapon, végül kerti partival zárták a tíz hónapos programot. De jótékonykodtak is: a művese állomáson például a gyümölcsök és édességek mellé ölelést ajándékoztak a betegeknek. A jócselekedetek gyakorlásaként pedig ölelésnapot tartottak karácsony előtt a város a főterén. Előtte mézeskalácsból szívecskéket sütöttek, amit egy-egy ölelés kíséretében ajándékoztak el a járókelőknek.

Kezdeményezésüket kedvesen fogadták a félegyháziak, főként az idősebbek. Csupán egy-két elutasító választ kaptak – fűzte hozzá Anikó, aki cseppet sem bánta meg, hogy elindította a félegyházi klubot, mert a kezdetben csendes és visszahúzódó klubtársai kivirultak, megnyíltak a társadalom felé. Ezért a boldogságprogram befejeztével is tovább folytatják foglalkozásaikat. Sőt, tovább osztják öleléseiket is a városban.
 

Mesterkurzus a boldogságról

A boldogságprogram megkoronázásaként boldogság mesterkurzust tartanak november 28-án Budapesten a Kongresszusi Központban, ahol számos neves előadó – Sonja Lubomyrsky, prof. Bagdi Emőke, Bagdi Bella, Müller Péter, Feldmár András, Böjte Csaba, és prof. Oláh Attila – mondja el gondolatait a boldogabb élet megvalósításáról.


Fotó: Vajda Piroska





 

Kövessen minket a Facebookon is!